Exit

Tikkeltje rauw met een grote bek!

De zomervakantie is alweer teneinde, wat betekent dat het nieuwe schooljaar gaat beginnen. Een spannende tijd voor bijna alle leerlingen vanwege een nieuwe omgeving, verwachtingen en prestaties die geleverd moeten worden. Extra spannend is het voor de doelgroep die moeite heeft met leren, concentreren en planning.

Ook dit jaar zullen er weer een hoop lege stoelen in klaslokalen te vinden zijn van leerlingen die vanwege leerproblemen niet terugkeren. Maak kennis met Delano, ook zijn stoel bleef vorig jaar na de zomervakantie leeg.

Tikkeltje rauw met een grote bek
“Delano is een jongen die veel probleemgedrag op school vertoonde. Ruzie met zijn klasgenoten en leraren leidde tot schorsingen en zelfs een aangepast rooster. Delano moest naar school toe als de rest van de klas vrij was. School zat met de handen in het haar en het effect van de ingezette middelen was dat de uiteindelijke situatie verergerde. Delano kwam uiteindelijk niet meer naar school. Delano is het schoolvoorbeeld van een leerling met leerproblemen die overschat en overvraagd werd. Omdat zijn beperking aan de buitenkant niet te zien was, werd hij op zijn zichtbare probleemgedrag afgerekend. Er moest iets gebeuren.”

“Delano is een jongen van hoe wij ze graag zien bij Self, een tikkeltje rauw (lees: angstig) met een hele grote bek (lees: op afstand proberen te houden). Aan de buitenkant een onverschillige jongen, maar van binnen erg onzeker. Het is belangrijk deze jongeren te (h)erkennen en aan te sluiten bij wat zij nodig hebben. Dit vraagt veel van je als hulpverlener. Door de ervaring die wij hebben met deze jongeren, prikken wij snel door het zichtbare gedrag heen. Deze jongen had geen gebrek aan motivatie, maar werd overschat en overvraagd, met als gevolg stress en faalervaringen die weer een negatieve uitwerking op het zelfvertrouwen hadden en leidde tot schooluitval.”

“Wij zijn de begeleiding van Delano gestart met als ultieme doel dat Delano alsnog zijn startkwalificatie zou behalen. Dit hebben wij gedaan door fysieke aanwezigheid om te zetten in voorbeeldgedrag. Dit hield in dat wij om 07.00 uur voor de deur stonden, om samen te ontbijten, mee te gaan naar school en daar problemen op te pakken waar het nodig was. Het effect was dat Delano ons voorbeeldgedrag volgde en uiteindelijk in staat bleek om zelf problemen op te lossen en aan te pakken.”

De mannen van Self
Uitzonderlijke resultaten door dagelijkse kleine stapjes is ons credo. Delano heeft zijn startkwalificatie aan het eind van het jaar behaald en wij zijn trots op hem!

De mannen van Self kennen de leefwereld van deze jongeren waardoor ze goed kunnen aansluiten en aan de slag gaan met een passende aanpak, door:

Verbindend vermogen
Deskundigheid
Daadkracht
Volharding

Go top