Exit

Het team van Self breidt deze zomer uit met een gepassioneerd sportman: Noud de Looijer. Bal-, duur- en vechtsporten: in elke sport ziet hij een uitdaging. Noud is een voorbeeld van iemand die zijn passie en werk perfect combineert. Hoe zet Noud sport in om tot gedragsverandering bij cliënten te komen?

Tijdens zijn vorige werk deed Noud ervaring op als zelfstandigheids- en bokscoach. Noud: “Ik volgde een training om boksen in te zetten voor gedragsverandering: dat leverde veel inzicht op over gedrag. Het bokstraject dat ik opgezet heb tijdens mijn vorige baan werd goed ontvangen en ik had er heel erg veel plezier in.”

Maken woorden genoeg indruk?
“Het voeren van gesprekken is vaak de basis bij een casus: een cliënt krijgt én geeft via woorden inzicht over zijn of haar gedrag. Ik vraag me af of woorden genoeg indruk maken en uiteindelijk tot gedragsverandering kunnen leiden. Als ik kijk naar mijn eigen jeugd, waarbij mijn ouders mij wezen op verkeerd gedrag of gevaren, is mijn antwoord ‘nee’. Pas op het moment dat ik op mijn bek ging, moest ik mijn ouders gelijk geven. Wat een bokstraining – en sport in het algemeen – doet: je ervaart waar knelpunten zitten, gevaar schuilt, hoe je als persoon in elkaar steekt en wat je gedrag voor consequenties hebben.”

Gedrag in en buiten de sportschool
Noud: “Eén van mijn cliënten werd opgepakt door een ruzie en liep met een mes op zak over straat. Een wapen dragen past totaal niet bij deze jongen. Uit mijn gesprek met hem bleek dat het mes op een of andere manier bij hem terecht is gekomen, terwijl hij helemaal niet in die situatie terecht had willen komen. Ik heb uitgelegd hoe hij in zulke situaties zijn grenzen aan kan geven. Als je dat uitlegt, is het moeilijk voor zo’n jongen om dat advies goed op te nemen. Net zoals in mijn jeugd, toen mijn ouders mij voor allerlei problemen wilden waarschuwen.

Samen met deze jongen ben ik gestart met boksoefeningen, waarbij hij zichzelf moest verdedigen. Samen hebben we ingezoomd op wat er gebeurde tijdens deze verdedigingsoefening: we kwamen tot de conclusie dat hij zichzelf groot wilde houden en zich moeilijk kwetsbaar opstelde waardoor ik over zijn grens ging. Die ervaring in de sportzaal hebben we vertaald naar de situatie waarin hij dat mes in handen kreeg. Door het niet alleen over consequenties te hebben, maar ze écht te ervaren door sport en beweging, is het veel makkelijker om ze te begrijpen. Het gedrag van mensen tijdens sport is één op één te vertalen naar het gedrag buiten de sportschool.”

Gedrag herkennen
“Interactie en het herkennen van gedrag – zoals het aangeven van grenzen of ze juist verleggen – is duidelijk zichtbaar in een sport als boksen. Maar eigenlijk leer je bij elke sport grenzen te bewaken of te verleggen en sta je steeds voor een uitdaging. Geef je op als iets niet in één keer lukt? Of ga je door tot je neervalt voor het rennen van die ene extra kilometer? Dat soort uitdagingen motiveren mijzelf om elke sport een kans te geven. Voetbal heb ik onder de knie, maar boulderen is nieuw voor mij. Met vallen en opstaan bereik ik het hoogste punt van de muur en daarna wacht een nieuwe sport.”

Self in beweging
Sport geeft energie doordat het je hartslag omhoog brengt en dopamine aanmaakt. Sport & beweging werkt therapeutisch en sluit aan waar Self voor staat: doen wat werkt. Interesse in de aanpak van Noud, heb je een zorgvraag of wil jij aan de slag bij Self? Neem contact met ons op!

Close
Go top