Exit

Sinds een jaar bieden we – naast PMT voor jongeren – PMT Kids aan. Het PMT-team is om die reden uitgebreid! Waarom is psychomotorische therapie belangrijk voor zowel jongeren als kinderen? Lotte, Carlie en Anouk vertellen er graag over!

Onze PMT’ers werken met kinderen en jongeren: van 5 tot 17 jaar oud. Hoe pas je de inhoud van de psychomotorische therapie aan op je doelgroep? Carlie: “Als PMT’er gaan we heel bewust de interactie aan met kinderen en jongeren om inzicht te krijgen in hun gedrag, gevoelens en gedachten. We willen ze met hun gedrag confronteren in een hele realistische situatie.”

Lotte: “Bij jonge kinderen werken we meer met visuele tools dan bij jongeren. Denk aan gekleurde knuffels, waarbij een blauwe knuffel bijvoorbeeld staat voor de emotie ‘verdriet’. Als je een kind een knuffel laat kiezen om mee te spelen, krijg je op een laagdrempelige manier snel een beeld waar de emotie bij hem of haar zit.”

Humor als verbinder
Als PMT’er wordt er een beroep gedaan op je creativiteit om met kinderen aan de slag te gaan? Lotte: “Zeker! We hebben zelfs een speciale toolbox waar steeds nieuwe creatieve tools in gaan die zijn te gebruiken tijdens onze begeleiding. Bij jongeren proberen we meer vanuit spelletjes en sport te kijken welke emotie wordt opgeroepen. Over het algemeen kunnen we met jongeren makkelijker praten over gevoel en gedrag dan met kinderen.
Anouk: “Naast creativiteit, is ook humor een belangrijke tool bij ons werk. Met humor vind ik vaak makkelijker aansluiting met jonge kinderen. Elke therapeut is daarnaast geoefend in ‘tussen de regels door’ luisteren. Jongeren vanaf twaalf jaar kunnen zichzelf beter uiten, terwijl jonge kinderen hun gevoel juist veel meer laten zien in gedrag.”

Carlie combineert haar werk als PMT’er met haar afstudeeronderzoek voor Self: “In mijn onderzoek probeer ik te achterhalen wat groepsgerichte zorg met kinderen doet. Het gaat om kinderen die met leeftijdsgenootjes oefenen wat ze geleerd hebben tijdens de individuele therapie. Hierdoor zien kinderen in dat ze niet de enige zijn die ergens moeite mee hebben. Heel fijn om deze combinatie te kunnen maken!”

Werken bij Self
Lotte werkt vanaf juni ben bij onze locatie in Waalwijk vaste PMT’er. “Ik werk met kinderen én met jongeren. De jongste is 7 en de oudste is 17 jaar oud. Tijdens mijn studie zag ik de vacature van PMT’er bij Self voorbijkomen. Ik was meteen enthousiast en heb de stoute schoenen aangetrokken. Het motto ‘niet lullen, maar poetsen’ sprak mij direct aan. Daarnaast werd ik enthousiast van het motto ‘mannen in de zorg’, omdat ik ook vind dat er meer mannen in de zorg nodig zijn. Doorgaan waar anderen stoppen: daar staat Self écht voor. Of je nu man of vrouw bent, het gaat erom dat je niet zomaar opgeeft als een cliënt de handdoek in de ring gooit. Mannen worden traditioneel gezien vaker als doorpakkers bestempeld dan vrouwen, maar bij Self geven zowel de mannen als vrouwen niet zomaar op. Het juiste DNA is belangrijker dan gender.”

Interesse in de aanpak van het PMT-team, heb je een zorgvraag of wil jij aan de slag bij Self? Neem dan contact op via info@selfdoenwatwerkt.nl.

Close
Go top