Exit

“Echt contact maken is het moeilijkste aan ons werk”.

INTERVIEW DOOR TILBURG.COM

Begin 2019 spraken wij (Tilburg.com) ze voor het eerst: de vier mannen die destijds werkzaam waren voor ambulant zorgbedrijf Self doen wat werkt. Dat iedereen met een licht verstandelijke beperking vaak dezelfde stempel en begeleiding krijgt, vonden zij maar niks. Want iedereen is toch anders?! Bij Self doen wat werkt krijgen zij als persoonlijk begeleider de ruimte om écht te kijken naar wat een klant nodig heeft: “Je kunt hier buiten de kaders treden.”

We geloven in zoveel mogelijk fysieke aanwezigheid, we willen er écht voor ze zijn.

Inmiddels is er veel veranderd. Zo is het (mannen)team aan zorgverleners flink gegroeid, worden er op dagelijkse basis ontzettend veel klanten op een passende manier geholpen en is het aantal expertises uitgebreid. Maar een ding is al die tijd hetzelfde gebleven: ze bieden zorg op maat.

We staan nog steeds achter onze visie
Menno en Thijs zijn twee van de mannen die er al vanaf dag één bij waren. Ze hebben de groei van het zorgbedrijf van dichtbij meegemaakt en daar zelf ook een groot aandeel in gehad. Hoe kijken zij terug op deze mooie tijd?

Menno: “Het is heel leuk en leerzaam geweest. Ik kwam hier binnen als parttimer en had daarnaast nog een andere baan in de zorg. Inmiddels werk ik hier fulltime én ben ik teamleider geworden. Naast dat het bedrijf een ontwikkeling heeft doorgemaakt, ben ik zelf als persoon ook enorm gegroeid.”

Trost zijn ze op het feit dat, ondanks de groei, de kernwaarden waar ze mee begonnen nog steeds van kracht zijn. “Onze visie maakt dat wij maatwerk kunnen leveren. En je ziet dat daar enorm veel vraag naar is: mannen in de ambulante zorg, die altijd denken in mogelijkheden en wat er wél kan.”

‘We willen er écht voor ze zijn’
Want, mocht je nog onbekend zijn met de zorgorganisatie: Self doen wat werkt begeleidt veelal mensen met een intensieve ambulante hulpvraag. “Wij zijn er voor jongeren en jongvolwassenen die vast zijn gelopen in de maatschappij en voor wie een oplossing heel ver weg lijkt. We geloven in zoveel mogelijk fysieke aanwezigheid, we willen er écht voor ze zijn. Juist op het moment dat het wat minder vanzelfsprekend is.”

De aanpak van Self doen wat werkt is voor iedereen hetzelfde: contact maken, relatie opbouwen en samen dingen ondernemen. Dat klinkt misschien heel makkelijk, maar echt contact maken is een van de moeilijkste aspecten. “Vaak hebben deze mensen al een hele reeks aan hulpverleners en instanties achter de rug en is het vertrouwen weg. Wij zorgen ervoor dat ze eerst het vertrouwen terugwinnen: in ons en in zichzelf.”

Dit doen de mannen voornamelijk door ‘gewoon te blijven en altijd terug te komen’. Ook in moeilijke situaties en bij hevige emoties. Ook als ze voor gesloten deuren komen te staan (letterlijk en figuurlijk).

Nieuwe specialiteiten in huis
Door de groei in aanvragen en de groei in zorgverleners is de zorgorganisatie ook meer specialisten in huis gaan halen. Zo kan er nog beter gekeken worden naar waar een klant baat bij heeft en welke methode of therapie écht werkt. Daarom bieden ze bijvoorbeeld naast ambulante zorg tegenwoordig ook psychomotorische therapie (PMT) aan. Als aanvulling op de ambulante zorg of als losse zorgverlening.

De essentie van deze therapie? “Minder praten, meer doen,” vertelt PMT-er Ralf. “Samen met een klant aan de gang gaan, dingen doen en ervaren, om vervolgens over die ervaring in gesprek te gaan. Stel je gaat samen kaarten en iemand wordt heel boos omdat hij/zij niet tegen z’n verlies kan. Dan is dat een ervaring waarover je in gesprek gaat. En zo probeer je dat uit te breiden naar thuissituaties, schoolsituaties en werksituaties.”

Nog meer expertises
Het blijft overigens niet alleen bij psychomotorische therapie. Want: stilstaan is geen optie. Als het aan de mannen van Self doen wat werkt ligt, blijven ze zichzelf altijd ontwikkelen en halen ze nóg meer expertises in huis. “We vinden het namelijk belangrijk dat we iedereen kunnen plaatsen en een geschikt traject kunnen aanbieden. We willen blijven doen wat werkt.”

Close
Go top