Exit

Het project Urban Arts focust op creatieve activiteiten voor jongeren die worden ondersteund door de begeleiders van Self. We nodigen jongeren uit om muziek te komen schrijven, maken en opnemen, te DJ-en of een graffitiworkshop bij te wonen. Toffe activiteiten die niet alléén focussen op het werken aan doelen en goed aansluiten op de belevingswereld van de cliënt. In gesprek met initiatiefnemers en projectleiders van Urban Arts bij Self: Shalik en Cas.

Urban Arts uitgelegd
Self biedt náást hoog-specialistische zorg en sport- en beweging-gerelateerde coaching, ook Urban Arts-activiteiten. Cas: “Urban Arts is ontstaan met het idee om de ontwikkeling van jongeren en de samenwerking tussen jongeren een boost te geven. Dat doen we door creatieve activiteiten te organiseren. We hebben onlangs weer twee activiteiten opgezet: het maken van muziek en het deelnemen aan een graffiti-workshop.” Shalik: “In plaats van één keer de studio in, heb ik het muziekproject breder ingezet om een sociaal netwerk te creëren. Daarvoor werken we samen met Jongerenwerk R-Newt.”

Self’er Cas: “Jongeren moeten weten dat ze er mogen zijn”

Zelf graffiti maken
Cas: “Met de creatieve activiteiten zetten we in op de ontwikkeling van talent, een leuke tijdsbesteding van vrije tijd, succeservaringen beleven en het bevorderen van sociale contacten. Zes jongens starten met een graffiti-workshop: zij gaan vijf wijken aan de slag met graffiti. De eerste drie weken worden ze begeleid door Urban Artist Joep van Gassel. Voor de laatste twee weken wordt een beroep gedaan op ons: de ambulant begeleiders. Samen met de jongeren gaan we aan de slag om het kunstwerk te finetunen, technieken te leren en samen succeservaringen te behalen. Erg tof dat cliënten en begeleiders dit project samen afsluiten.”

Doen wat je leuk vindt
Shalik: “Door de krachten en talenten van jongeren te belichten, focussen we even op iets anders dan zaken die nog niet goed gaan of het stellen van doelen. Overigens hoeven jongeren helemaal geen goede muzikant te zijn of goed te kunnen zingen, als ze er maar plezier uithalen. Het belangrijkste is dat ze weten dat ze er mogen zijn en dat ze iets doen wat ze leuk vinden.”

Self doen wat werkt
Het doen van (creatieve) activiteiten draagt bij aan de activering met jongeren. Cas: “Bij Self willen we cliëntgerichte doelen behalen, het zelfbeeld van jongeren vergroten en samen successen vieren.”
Shalik: “Daarnaast is het leuk om een activiteit aan te bieden, want er zijn veel jongeren die de hele dag thuis zitten en niks doen. Hoe tof zou het zijn als zij zich inschrijven voor de graffitiworkshop of zich aanmelden voor een muziekproject bij R-Newt en daardoor nieuwe contacten maken?”

Meer weten over Urban Arts? Neem contact met Shalik en Cas via info@selfdoenwatwerkt.nl

Close
Go top