Exit

Floor & Colin zijn stagiaires bij Kick. Maar zo voelen zij zich niet. Hoe dat komt en wat ze doen? Dat lees je hier!

Naam: Floor
Leeftijd: 22 jaar
Opleiding: hbo Pedagogiek aan de Hogeschool Arnhem & Nijmegen
Start stage: september 2023
Einde stage: juli 2024
Bijzonder: Heeft de switch meegemaakt van Stichting Kick naar Self!

Wat doe je hier?
“Ik geef themalessen en sportlessen. En tussendoor ben ik veel met jongeren bezig. Ook informeel.”

Hoe kwam jij bij Kick?
“Een vriend en een vriendin van me kwamen hier als jongeren. Daar hoorde ik echt goede verhalen over. Die vriendin liep hier zelf later stage en stuurde me de gegevens door. Het leek haar echt iets voor mij. Ze heeft gelijk!”

Wat loop jij warm voor?
“Deze doelgroep! Die past bij mij. Jongeren die problemen ervaren, en waarbij het even niet lekker loopt. Want als iedereen gemiddeld is? Dat vind ik maar saai. Hier zijn grote verschillen.”

Wat is hier echt kicken?
“Ik heb me nooit stagiaire gevoeld hier. Je mag alles delen en onze mening, daar wordt iets mee gedaan. Je doet gewoon volwaardig mee. En ik kan heel erg mezelf zijn, ook rondom jongeren. Maar ik heb wel geleerd hoe ik professioneel moet blijven. Dat lukt me nu.”

Hoe motiveren jullie jongeren?
“Met een beloningssysteem. Dat gaat van geel – via rood – naar zwart. Hoe donkerder de kleur – dat zien we aan je shirt – hoe beter je je vaardigheden al hebt ontwikkeld. We spreken jongeren daar ook op aan: ‘Ik verwacht dat jij – met een zwart shirt – de groep helpt op tijd in de les te komen.’”

Waar helpt Kick jongeren bij?
“Wij geven ze sociale vaardigheden mee voor de omgang thuis, op school of met vrienden. Sinds Kick en Self samen zijn, kunnen we ze meer bieden. Ook nazorg bijvoorbeeld.”

Waarom is nazorg nodig?
“Voordat ze hier komen, zitten jongeren met de handen in het haar, ouders ook. Hier zie je hun gedrag veranderen. Na 12 weken slaan ze hun plankje door en lopen ze hier de deur uit. Dat is mooi, maar onze samenleving is complex. De nazorg die we nú leveren, is echt nodig om een blijvende gedragsverandering voor elkaar te boksen. Die is dus onmisbaar.”

Naam: Colin
Leeftijd: 25 jaar
Opleiding: hbo Pedagogiek aan de Fontys in Tilburg.
Start stage: maart 2024
Einde stage:
eind juli 2025
Bijzonder: Deed hiervoor een sportopleiding. Voor Colin komt hier alles samen.

Hoe kwam jij bij Kick?
“Bij mijn vorige stage bij Parcours liep Self ook rond. Dat wilde ik verder onderzoeken! Jordi vertelde me over KICK en dacht dat het écht iets voor mij zou zijn. Die kans heb ik met beide handen aangepakt.”

Wat is hier echt kicken?
“Je mag zelf aangeven wat wil je leren en bereiken. Met mijn doelen hebben we een plannetje gemaakt dat past binnen de visie van Self x Kick. Iedereen denkt met je mee en wil helpen. Stapje voor stapje krijg je meer verantwoordelijkheid waardoor je individueel groeit.”

Hoe lang is een jongere bij Kick?
Jongeren zijn 12 weken bezig hier. Maar niet met taal of rekenen! Ze krijgen bijvoorbeeld normen en waarden mee. Dat doen we met sporten en met thema’s. Maar ze leren ook veel van elkaar, in een groep.”

Waar loop jij warm voor?
“We belonen goed gedrag en dat past bij mij. Kan een jongere moeilijk uit bed komen? En krijgt de mentor eerst een appje van ‘Ja, ik kom niet hoor’, maar komt zo iemand later wel? Dan benoemen we dat. Je bent uit je bed gekomen hiernaartoe. Dat is heel goed. Even die bevestiging geven. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden van positieve feedback.”

Wat doet een jongere bij Kick?
“Elke dag proberen wij jongeren in hun kracht te zetten. Een dag ziet er zo uit: je komt om 09.30 uur binnen en we starten met les één. Daarna gaan we kickboksen. Haha, dan word je fysiek afgemaakt! Vervolgens gaan we samen lunchen en houden we gesprekken over het dagelijkse leven. Dan is er een tweede les en nog een tweede sport. Nu is het 15.30 uur en is de dag klaar!”

Moet je kunnen kickboksen bij Kick?
“Nee joh! Ook al ben je sportief niet heel goed, als jij je inzet, dán is het goed. We denken mee. Dan gaat het over inzet, communicatie. We kijken altijd hoe we het meest effectief kunnen zijn voor jou als jongere. En sport is daarbij een middel.”

Ook stage lopen bij Self? Neem contact op met Jordi via Jordigroenen@selfdoenwatwerkt.nl

Close
Go top