Exit

Lex Wybenga (ambulant begeleider bij Self): ‘Een toneelstukje opvoeren werkt averechts’

Lex Wybenga stond jarenlang tegenover grote namen in de boksring, daarnaast staat hij al 17 jaar dagelijks náást cliënten die zijn begeleiding hard nodig hebben. Sinds juli is hij als ambulant begeleider gestart bij Self. Is vechtsport vergelijkbaar met ambulante begeleiding? Maak kennis met Lex!

Sport en zorg
Lex was op jonge leeftijd een kwajongen die veel op straat rondhing. “In kickboksen en boksen heb ik mijn passie gevonden: de vechtsport heeft mij geholpen om rustig te worden en mezelf te zijn. Sindsdien ben ik altijd met sport bezig. Tijdens sporten, voor mij vooral vechtsport, maak je verbinding met anderen en werk je aan je mentale gezondheid. Je leert incasseren en houdt rekening met de ander.”

De vechtsportwereld en het zorgveld hebben meer met elkaar gemeen dan je wellicht vooraf kunt bedenken: “Net als bij (kick)boksen, ga je ook in de zorg vaak de confrontatie aan en leer je incasseren. Voor beide disciplines is het belangrijk om de ‘fight-flight-freeze response’ – het vluchten, vechten of verstijven – onder controle te krijgen.”

Ervaringsdeskundige
Bij Self hebben veel teamleden zelf een rugzak vol eigen ervaringen. Daar sjouwen we allemaal mee rond: het helpt ons om hulp aan anderen te bieden. “Jezelf zijn en eerlijkheid vormen de basis om écht iets te kunnen betekenen voor een ander. Een toneelstukje opvoeren en jezelf anders voordoen dan je bent, werkt averechts en daar ga je niemand mee helpen. Om goed te levelen met cliënten vind ik dat je iets van jezelf met hen moet delen. Een cliënt laat zich namelijk niet helpen door een wildvreemde.’

Mindset
De combinatie van sport en zorg bevalt Lex enorm. ‘In een van mijn casussen, ben ik heel actief met een cliënt gaan trainen en bewegen. Op slechte momenten heeft hij uit woede van alles naar mijn hoofd geslingerd – en dat is niet bij woorden gebleven. Hij heeft echter altijd gevoeld dat hij bij mij terecht kon, omdat hij zich bij mij veilig voelde. Dit bleek nadat hij vrijkwam uit hechtenis: hij pakte me vast en liet niet meer los. Dit zijn de momenten waarop voor mij bevestigd wordt dat ik het juiste vak heb gekozen. Bij Self vind ik het te gek dat ik op een individuele manier een groot verschil kan maken. 1-op-1 is een intensieve, warme en doeltreffende manier van begeleiding.’

Ook aan de slag bij Self?
We willen als zorgorganisatie een bijdrage leveren aan een duurzaam, kwalitatief en modern zorgsysteem. Help jij ons daarbij? Neem contact met ons op!

Close
Go top