Exit

Self staat voor: voordoen, samendoen en self doen. Naast sport, is het vinden van een leuke job een middel om tot gedragsverandering te komen en te borgen in de toekomst. Twee cliënten van Self’er Sen Aerts doen werk- én levenservaring op bij Pims Broodjeszaak. In gesprek met eigenaar Pim en begeleider Sen.

Eigenaar Pim gaf de twee de cliënten van Self de kans om als bezorgers van zijn gerechten aan de slag te gaan. Pim: “Ik kan goed met de jongens omgaan en ze hebben het naar hun zin. Het begeleiden kost veel tijd, is soms lastig en ik kan best direct en hard over komen. Dus we hebben de tijd genomen om aan elkaar te wennen.”

Sen: “Voor mijn cliënten was het lastig om aan een baan te komen. Niet omdat ze het niet kunnen, maar omdat er in het begin veel tijd nodig is om ze in een goed werkritme te krijgen.”

Korte lijntjes
Sen: “In de meest ideale situatie staat er in het begin een boventallige jobcoach ingepland die deze jongens begeleidt en aanstuurt. Hier hebben we bewust niet voor gekozen, vanwege onze korte lijntjes. Ik kom vaak binnenlopen en we spreken elkaar regelmatig. Als er iets niet goed gaat – of juist wél – weten we elkaar snel te vinden.”

Herhalen van duidelijke instructies
Pim: “De jongens lopen vaak tegen een muur aan, terwijl ze het eigenlijk hartstikke goed doen.” Sen vult aan: “Een van mijn cliënten heeft heel veel moeite met plannen. Het is een jongen met autisme, waardoor hij blokkeert wanneer er iets niet goed gaat. Daarnaast moet je instructies heel vaak herhalen, omdat hij een verstandelijke beperking heeft. Op die manier slijten de instructies er langzaam in.”

Hoge pieken, diepe dalen
Pim: “Ze maken zich vaak erg druk, over iets wat voor de meeste mensen niks voorstelt. Soms gaat er iets niet helemaal goed in het verkeer of iemand doet niet open waar ze een broodje moeten bezorgen: dan lijkt hun wereld in te storten. Dan geeft één van de twee meteen aan dat het werk niks voor hem is.” Sen: “Daar staat tegenover dat hij een gat in de lucht springt bij – voor anderen – bescheiden stappen, zoals een kleine loonsverhoging.” Pim: “Ik vind het heel mooi om te zien dat deze jongens zo blij zijn met kleine stappen. Ze doen echt heel erg hun best en ze ontwikkelen zich. Een van de jongens stelt veel vragen, op die manier leert hij veel.” Sen: “Door ze positief te beïnvloeden, zijn ze nog meer gedreven dan ze al waren.”

Doen wat werkt
Pim: “Deze jongens ontwikkelen zich hier op hun werk, waardoor ze beter in het leven staan. Werk hoort bij het leven en is onderdeel van de échte wereld.” Sen: “We proberen deze jongens door deze job weerbaarder te maken. We willen ze helpen om langer na te denken in plaats van impulsief keuzes te maken. Op een gegeven moment moeten zij op hun eigen benen staan. Het zou mooi als we hun gedrag positief kunnen beïnvloeden met hun werkervaring bij Pim’s en dat dit een goede invloed heeft bij het omgaan met tegenslagen in het dagelijkse leven.”

Interesse in de aanpak van Sen, heb je een zorgvraag of wil jij aan de slag bij Self? Neem contact met ons op!

Close
Go top