Exit

Iedereen heeft een eigen verhaal: de begeleiding van Self wordt daarom op maat samengesteld. Als systeemtherapeutisch werker zet Michiel Vincent zijn kennis en ervaring in om ouders en kinderen te helpen. Positiviteit staat in zijn werkwijze centraal. Hoe doet hij dat? Maak kennis met Self’er Michiel!

Terug naar de basis
Systeemtherapie vormt de basis van Michiel’s aanpak. Het systeem bestaat uit iedereen die actief betrokken is bij de situatie van een cliënt. Denk dan aan gezinsleden, huisgenoten, familieleden, medescholieren of -studenten en mensen uit je sportteam of vriendengroep. Vastgelopen jongeren laten vaak gedrag zien dat voorkomt uit hun systeem. Michiel: “Een voorbeeld: als de communicatie met ouders niet goed gaat, kan een jongere daar zijn keuzes door laten beïnvloeden. Als systeemtherapeutisch werker ga ik terug naar de basis: hoe is bepaald gedrag ontstaan? En hoe worden kinderen opgevoed? Is er een manier om ouders en kinderen weer beter te laten communiceren, zodat zij samen een gelukkig leven gaan leiden?”

Mister Positivo
De werkwijze die Michiel bij een kennismaking met een gezin hanteert is vaak nét iets anders dan zijn cliënten en hun omgeving verwachten of gewend zijn. Michiel: “Tijdens mijn studie heb ik geleerd altijd een open vraag te stellen over iets positiefs. Mijn eerste vraag is nooit: ‘Alles goed?’ Vaak klappen gezinsleden dan dicht en hebben zij niet de behoefte om iets te vertellen. Ik probeer altijd een positieve vraag te stellen, zoals: ‘kun je mij vertellen wat er deze week allemaal goed is gegaan?’ Ouders kijken je in het begin raar aan, maar staan vaak open voor deze aanpak en focussen dan vooral op positieve dingen uit hun leven. Door positieve ervaringen te delen, wordt er meer gedeeld, waardoor er makkelijker een gefundeerde relatie ontstaat. Mijn visie? Laat fouten in het verleden achter je, focus op de goede keuzes van morgen.”

Verbeteren van het zorgaanbod
Naast de functie als systeemtherapeutisch werker is Michiel betrokken bij het verbeteren van het systemisch zorgproduct van Self. Michiel: “We werken aan twee verschillende methodes: een intensieve, systemische methode en een korte, praktische methode. Deze laatste variant wordt toegepast bij cliënten die snel handvatten nodig hebben om zelfstandig tot gedragsveranderingen te komen. Hierin is de positieve benadering erg belangrijk, want ouders en cliënten worden hierdoor in hun kracht gezet. Deze nieuwe manier van doelen formuleren, helpt de client veel sneller vooruit.”

Interesse in de aanpak van Michiel, heb je een zorgvraag of wil jij aan de slag bij Self? Neem contact met ons op.

Close
Go top