Exit

“We hebben zoveel kennis in huis, dat willen we borgen én delen met anderen”, vertelt Sjaak Bons. Daarom is er nu de Self Academie: een opleidingsacademie voor én door Self’ers. Om collega’s te helpen bij hun ontwikkeling en ze goed toe te rusten op de zorg van morgen. Maar via de academie lenen we ook kennis uit aan anderen, buiten de organisatie. Aan Sjaak de taak om dat verder op poten te zetten als teammanager Self Academie. En dat is wel aan hem besteed, als meest ervaren zorgprofessional van het team.

Samen de jeugdzorg versterken
Self is flink gegroeid; van twee naar 140 collega’s sinds 2018. “Je kan je voorstellen, er loopt hier dus heel wat kennis rond. Die kennis, daar maken we nu een scholingsafdeling van; de Self Academie. Met opleidingen en trainingen ‘lenen we onze kennis uit’ aan anderen. Zowel hier – aan de Edisonlaan – als op locatie (incompanytraining). Daarmee versterken we de jeugdzorg en ons netwerk. De inkomsten die we daarmee genereren, kunnen we weer gebruiken voor het begeleiden van onze eigen cliënten.”

Self’ers opleiden voor de zorg van morgen
Maar de Self Academie is er vooral voor de Self’ers zelf. “Ons werk kan pittig zijn, daarom willen we onze mensen toerusten voor de zorg van morgen.” Want zoals Sjaak het ziet – en hij loopt al even mee – wordt de zorg steeds complexer. “Er gebeurt veel bij ‘onze’ jongeren, in hun koppies, in hun systeem. Misbruik, geweld, partnerproblematiek of grote problemen met financiën. Als gezinsbehandelaar of als ambulant werker krijg je heel wat voor de kiezen. Daar heb je kennis voor nodig. We kijken daarom: hoe kom je bij ons binnen? Wat heb je nodig om je werk te kunnen doen? Hoe wil je je ontwikkelen? Voor elke zorgprofessional maken we een leerlijn.” Lees daarover ook: Leerlijnen maken – sámen met onze collega’s. Ik zou het mooi vinden, als er uiteindelijk een Self-methodiek is, waar ons verhaal onder ligt.”

Vliegwiel om nieuwe dingen te proberen
Sjaak ziet een academie voor zich die staat als een huis, maar ook vliegwiel is om nieuwe dingen te proberen. Zijn rol als teamleider? “Meer mensen gaan training geven, die moeten samenwerken, ze hebben intervisie nodig, daar help ik ze bij. Ook blijf ik Self’ers helpen met hun eigen ontwikkeling en behandel ik aanvragen voor trainingen.

Trainingen op de plank
De Basistraining Systeemgericht Werken, Doelen en Doel Rapporteren, Meldcode en een training Basishouding hebben we nu al op de plank liggen. Verder hebben we de post hbo-opleiding Intensieve Ambulante Gezinsbegeleiding (IAG) ingekocht bij de Noordelijke Hogeschool in Leeuwarden. Daaraan beginnen zo’n 15 Self’ers én externen deze maand nog. En ook de overige trainingen worden al aardig gevonden. “Ik ga het nog druk krijgen, lacht Sjaak”. Maar dan weer serieus: “En dat moet ook. Want uiteindelijk doen wij met Self iets heel goeds, daar ben ik van overtuigd.”

Wil je meer weten over de Self Academie? Mail Sjaak Bons via sjaakbons@selfdoenwatwerkt.nl of bel via 013-20 32 868.

 

Close
Go top