Exit

Veel jongeren houden van gamen. En jongvolwassenen zijn vaak benieuwd wat een drankje of een jointje met ze doet. Bovendien kunnen ze gemakkelijk ergens helemaal in opgaan. Voor je het weet zitten ze uren achtereen achter dat scherm of gaat er net wat te vaak een biertje open of een jointje aan. Verslaving ligt dan op de loer. Wat kun je daar als ouder aan doen?

Als je denkt dat je kind regelmatig drank of drugs gebruikt, of te vaak achter de Playstation kruipt, aarzel dan niet om in actie te komen. Verslaving is in de jeugdzorg met stip het grootste probleem. En om het aan te pakken is het van groot belang om er zo vroeg mogelijk bij te zijn. Verslavingsproblematiek bij jongeren is nog eens extra verontrustend omdat de hersenen op die leeftijd nog in ontwikkeling zijn. Er kan blijvende schade ontstaan als er niet op tijd iets verandert.

Wat is een verslaving?
Het is vaak moeilijk om een verslaving vast te stellen. Sommige pubers gamen urenlang en groeien op tot heel normale, gezonde mannen en vrouwen. En niet iedere jongere die regelmatig een jointje rookt, is een drugsverslaafde. Wat normaal gedrag is en wat niet, dat bepaal je als ouder samen met je kind. Maar als er sprake is van dagelijks gebruik en iemand kan niet normaal meer functioneren, dan is de kans groot dat er sprake is van een verslaving.

Wat kan ik doen? Tip 1: ga het gesprek aan
Hoe moeilijk het ook is, probeer toch zonder te oordelen in gesprek te blijven. Maak duidelijk dat je het gedrag afkeurt maar niet je kind. Spreek je zorgen uit om zijn of haar gezondheid. Probeer grenzen te stellen, maar realiseer je dat verbieden mogelijk geen zin heeft. Het is belangrijk om zicht te houden op de hoeveelheid en de frequentie.

Wat kan ik doen? Tip 2: onderzoek de oorzaak
Een verslaving is bijna nooit een op zichzelf staand probleem. Negen van de tien keer zit er iets achter. Jongeren voelen zich buitengesloten, eenzaam, worden gepest, hebben een laag zelfbeeld. Het gebruik is een uitvlucht. Of dat nu de roes van de drank is of de vrijheid van een andere wereld in een game.

Wat kan ik doen? Tip 3: bied andere oplossingen
Als de verslaving een vlucht is uit de realiteit, dan kan de oplossing ook liggen in het bieden van een andere invulling van die leegte die je kind blijkbaar ervaart. Het kan een confronterende spiegel zijn om te moeten toegeven dat je er misschien te weinig bent geweest voor je kind. En misschien zijn er heel begrijpelijke redenen voor. Hoe dan ook, kan het nooit kwaad om meer tijd samen door te brengen. Dat kan iets heel kleins zijn, zoals samen een film kijken.

Zoek hulp
Verslaving is moeilijk zelfstandig op te lossen. Wees niet bang om hulp te zoeken. Niet alleen voor je kind, maar ook als ouder heb je soms wat steun nodig. Heb je behoefte aan ondersteuning en begeleiding? Neem dan nu contact met ons op voor je hulpvraag.

Sorry, there aren't posts to be shown!

Close
Go top