Exit

Will, Stein en Bas in de zorg. Het had de titel van een kinderboek kunnen zijn. Dat is het niet, maar een avontuur is het wél. Ze werkten jarenlang samen bij diverse werkplekken, zitten elkaar in de weg én op de huid. Maar ze weten precies wat ze aan elkaar hebben. Will de Jong: “Ze hebben aan mij een hele eigenwijze vent. Maar wel een die ervoor gaat. En ik ben heel blij met Self: de energie spat hier tegen de muur!”

1 februari begon Will de Jong bij Self. Als systeemtherapeutisch werker is hij inmiddels bij zo’n twaalf gezinnen betrokken. Zijn tactiek? “Ik heb een houding van niet-weten. In dit werk kom je voor dit, maar maak je dat mee. Ik probeer overal voor open te staan. En ondertussen probeer ik het beste te doen voor de gezinnen waar ik kom.”

Mooi, dat open staan. Maar had je een paar jaar geleden gedacht dat je bij Self zou werken?
“Haha, nee. Helemaal niet zelfs. Sterker nog: ik was sceptisch over het plan van Self. Dus het is maar goed dat Bas en Stein net zo eigenwijs zijn als ik, en dat ze toch hebben doorgezet. Want kijk eens waar ze nu staan. Zo veel energie! De vrijheid die we krijgen, dit kistje met fruit hier, die vrijdagmiddagborrel bij Bet Kolen, de vele jonge collega’s, dit is prachtig. Maar ook hoe ze de boel organiseren, hoe transparant het hier is en hoe écht het contact is. Ik ben blij dat ik de overstap gemaakt heb.”

Hoe ken je Stein en Bas?
Will: “Stein en ik waren collega’s in de 24-uurs-zorg. Een andere collega nam me aan, maar Stein werd mijn manager. Hij kreeg al snel het advies om me te ontslaan, ik was veel te eigenwijs. Maar Stein zei: ‘Die moet ik juist hebben, want dat mis ik nog in mijn team.’ Het was het begin van een fijne samenwerking.”

Totdat Stein en Bas een plan kregen – nu ruim zes jaar geleden – om zélf iets organiseren in de ambulante zorg. Ze maakten een businessplan voor Self en vroegen jou om hun mening. Wat zei je?
Will: “Doe het niet. Het ambulante werk is zo moeilijk te organiseren. Daar moet je sterk voor in je schoenen staan. Dat is zelf plannen, je agenda bewaken, begrenzen. Je moet dit werk niet onderschatten. Dat was mijn eerlijke advies. Wat denk je dat ze daarmee gedaan hebben? Je raadt het al. NIETS. Ze zijn het gewoon gaan doen! En gelukkig maar, want ze gaan als een speer, nee als een raket! En ik vlieg nu mee.”

Maar hoe kwam jij dan bij Self terecht? En waarom? Jij zag er toch niets in?
Het is jaren terug, ik ging door een moeilijke tijd, en toen kwam Stein aan de deur. Hij duwde een bos bloemen in m’n handen en zei: ‘Jij bent niet gek, de wereld is gek, dag!’ Daarna ging hij weer. Waarom vertel ik dit? Omdat hij écht contact maakte. Toen al, en nu ook. Het is representatief voor Self. Een beetje mannencontact, een beetje humor, maar eerlijk onder elkaar. Dat maakt Self.

Eind vorig jaar was ik een beetje uitgekeken bij mijn vorige werkgever. Ik had wat meer ruimte nodig, een andere vibe. Mijn vrouw zei: ‘Bel Stein nou.’ Daarna was de lijn snel weer gelegd. En nu werk ik hier al een paar maanden. En ik krijg hier zó veel energie van, dat ik bijna overspoeld raak. Met positiviteit en energie!”

Tot slot: heb jij nog een advies voor Self?
“Ja, probeer klein te blijven. Of zorg in ieder geval dat het gevoel zo blijft. Maar goed, ze volgen mijn advies dus nooit op. Daarom geef ik maar het tegenovergestelde advies: zorg dat je zo groot mogelijk wordt! Kijken wat ze doen.”

 

Close
Go top