Exit

Hoe ziet het aanmeldingstraject van cliënten eruit? Bij Self bepalen we in het intakegesprek welke route onze cliënten gaan bewandelen met hun coaches: weerbaarheidstraining, PMT of systeembegeleiding. Het uitgangspunt van onze begeleiding? Jouw hulpvraag!

Wat voor soort begeleiding het ook wordt, bij elk traject is naast de betreffende therapeut ook een ambulant begeleider betrokken. Het doel van deze duo-begeleiding? Alles wat een cliënt heeft geleerd, borgen in de praktijk. In deze serie over ons begeleidingsaanbod spreken we met Self’ers over de verschillende routes. In deel 1 gaan we in gesprek met Lizzy: Self’er en trotse kartrekker van onze weerbaarheidstraining.

De weerbaarheidstraining in het kort:
– Blootleggen en bewustwording creëren van gedrag
– Meer coaching dan begeleiding
– Korte termijn
– Boost & tools om met meer zelfvertrouwen in het leven te staan.

Individueel of in groepsverband?
De weerbaarheidstrainingen van Self worden in maximaal tien tot twaalf weken in individuele vorm of in groepsverband aangeboden voor jongeren. Lizzy: “Bepalen of iemand een individuele route of in groepsvorm trainingen gaat volgen, hangt af van de aanleiding of het eventuele trauma dat iemand heeft opgelopen. Is een cliënt zijn vertrouwen in anderen kwijt? Dat kan door bijvoorbeeld seksuele intimidatie, dan is het goed om te starten met een individueel traject. Is de agressieregulatie niet goed op orde, zetten we diegene ook niet in een groep. Dan bieden we juist 1-op-1 begeleiding aan om langzaam vertrouwen op te bouwen.

De groepstrainingen bieden we op dit moment aan voor groepen jongeren tot 18 jaar oud. In deze leeftijdsgroep gebeurt er erg veel: op hormonaal vlak, maar ook in de vorm van nieuwe vriendschappen door de grote stap van basisschool naar middelbare school. Plotseling wordt het belangrijk welke kleren je draagt en of je erbij hoort. Onze groepstrainingen zijn ervoor om weerbaarheid op te bouwen met het doel vragen te beantwoorden, zoals: ‘wie ben ik nou?’ of ‘wat kan ik goed en wat kan ik minder goed?’ We zorgen er samen voor dat cliënten een boost krijgen en overtuigd worden dat ze er mogen zijn. Zodat ze zich weten aan te passen in groep, maar wél zichzelf blijven. Om eigen grenzen aan te gaan geven of die van anderen te respecteren, oefenen we in een veilige omgeving in groepstrainingen met leeftijdsgenoten.”

Borgen in praktijk
Om gedragsverandering ook in praktijk te realiseren, werkt iedere therapeut nauw samen met een ambulant begeleider. Of het nu gaat om onze weerbaarheidstraining, PMT of systeembegeleiding. Lizzy: “Ambulante begeleiding is heel erg belangrijk. Tijdens de training met mij is een cliënt in een veilige omgeving en kan ik in tien weken gedrag blootleggen, diegene aan het denken zetten en tools aanbieden. De ambulant begeleider pakt in de praktijk steeds terug op de oefeningen die ik met de cliënt heb uitgevoerd om op die manier de geleerde tools in te zetten. Het is net als met het autorijden: je leert pas rijden nadat je je rijbewijs hebt gehaald.”

Wil je meer informatie over de weerbaarheidstraining of je aanmelden? Dat kan via info@selfdoenwatwerkt.nl

Close
Go top