Exit

Als scheidsrechter fluit Self’er Haico Michielsen in de top van het amateurvoetbal en is hij als vierde official actief in de Keuken Kampioen Divisie. Wat zijn de overeenkomsten tussen zijn job als scheidsrechter en zijn rol als ambulant begeleider? En welke elementen neemt hij van het veld mee naar zijn werk bij Self?

Duidelijkheid creëren
Zowel in zijn rol als scheidsrechter en als ambulant begeleider is het belangrijk om duidelijkheid te creëren door verwachtingen uit te spreken. Haico: “Ik geef vooraf aan wat iemand van mij kan verwachten. In mijn werk bij Self wil ik geen scheidsrechter zijn en op het veld wil ik geen ambulant begeleider zijn. Het spanningsveld bij mijn verschillende jobs verschilt natuurlijk veel van elkaar. Als scheidsrechter heb ik 90 minuten om het spel te managen, terwijl ik met een cliënt een jaar heb om aan doelstellingen te werken. Waar ik in het veld soms heel strak en kordaat moet handelen, ga in mijn werk als ambulant begeleider veel meer de diepte in. Dan stel ik vragen stellen als: ‘Waarom denk je dat iets niet lukt?’ of ‘Waarom ben je er niet op het afgesproken moment?’ Maar de essentie is hetzelfde: mensen aan durven spreken door te confronteren met regels en verwachtingen.”

Rust in werkwijze
De visie van Self wordt door Haico omarmt: hij omschrijft zijn werkwijze als rustig, inlevend en positief. Haico: “Ik werk graag vanuit rust. Als je meegaat in de emotie, dan gaat de ander bouwen. Dan klim je allebei op een apenrots om te kijken wie de sterkste is. Als je dat voorkomt, wordt de ander rustig. Dat geldt voor voetballers in het veld, maar ook voor cliënten die boos zijn omdat iets niet gaat zoals ze dat van tevoren hadden bedacht. Ik probeer in mijn werk als ambulant begeleider de confrontatie te voorkomen door altijd een stapje terug te doen: wat is er nou precies aan de hand en waar is het probleem ontstaan?”

Een trucje werkt niet
Er zijn veel cliënten in Nederland die al jarenlang (agressie)therapie en coaching door hulpverleners volgen. Haico: “Ook onze cliënten zijn gepokt en gemazeld binnen de hulpverlening. Je moet daarom dicht bij jezelf blijven, want ze prikken zo door een trucje heen. Ook als scheidsrechter moet ik dicht bij mijzelf blijven, want ook voetballers prikken zo door gekopieerd gedrag heen.”

Interesse in de aanpak van Haico, heb je een zorgvraag of wil jij aan de slag bij Self? Neem contact met ons op.

Close
Go top