Exit

Een mobiele telefoon: veel mensen kunnen niet meer zonder. Toch weten we uit onderzoek dat te veel schermactiviteit bij jongeren tot een verstoord dag- en nachtritme kan leiden. Hoe helpt Self haar klanten om meer structuur te krijgen in hun dagelijkse leven? In gesprek met Self’ers Jeffrey Bulkmans (psychomotorisch therapeut) en Shaquille Martis (ambulant begeleider).

De schijf van vier: voor meer structuur in je leven
“In de meest ideale situatie bestaat je dag uit vier soorten activiteiten: actieve (sport- en bewegen), nuttige (werken, bijbaantje, taken in het huishouden), ontspannende (hobby’s, gamen, tv kijken) en sociale activiteiten (contactmomenten met anderen). Dat noemen wij de ‘schijf van vier’. We zien vaak bij jongeren dat zij deze vier verschillende activiteiten niet halen op een dag. Veel jongeren vinken vaak alleen de activiteit ‘ontspannen’ af. In de praktijk betekent dat: urenlang naar het scherm van je telefoon kijken. Het dag-nachtritme is daardoor vaak helemaal zoek,” aldus Jeffrey.
Hoe vind je weer balans? Jeffrey: “Een manier om tot een betere structuur te komen, is door gewoontes te doorbreken en aan te passen. En door kleine doelen aan elkaar te koppelen. Denk aan het koppelen van het doel ‘minder naar het scherm van je telefoon kijken’ aan het doel ‘meer bewegen’. Maar dat lukt onze klanten vaak niet alleen, daarom zijn wij er.”
Shaquille legt uit hoe Self helpt: “We bekijken samen met onze jongeren hoe zij een dag zo breed en nuttig mogelijk kunnen invullen. Daarbij blijft het onderwerp ‘relatie’ het belangrijkste: voor onze klanten en voor onszelf. We willen dat onze klanten een relatie opbouwen met de mensen om hen heen – dat past precies bij de ‘sociale’ activiteiten uit de ‘schijf van vier’. Daarnaast is het voor ons – de zorgprofessionals – belangrijk om de klant te leren kennen, wederzijds respect op te bouwen en vanuit daar proberen samen stappen te zetten.”

Schermactiviteit verstoort het dag- en nachtritme
Schermverslaving is een wereldwijd groeiend probleem. Jeffrey: “Veel kinderen zijn verslaafd aan hun telefoon en binnen ons werk zien we dit probleem steeds vaker voorbijkomen. Ik spreek jongeren die gemiddeld 12 tot 14 uur per dag met hun mobiel bezig zijn. Denk aan de app TikTok, waar je urenlang filmpjes kunt kijken. Veel jongeren hebben moeite om in slaap te komen, omdat zij in bed nog veel naar het scherm van hun telefoon kijken. Hersenen worden door deze schermactiviteit opnieuw geactiveerd en begrijpen niet dat het tijd is voor rust.”

Ouders betrekken
Iedereen heeft veel baat bij een goed dag-nachtritme. Daarom is het belangrijk om ook bij de huisgenoten – en zeker de ouders of voogden – het bewustzijn te vergroten. Jeffrey: “Tijdens de begeleiding van jongeren nemen we niet de ouderrol over. Daarom is het goed om ouders mee te nemen in het proces. We begeleiden jongeren vanuit het (gezins)systeem en proberen ouders in deze situaties altijd in hun kracht te zetten.”

Tips van Jeffrey en Shaquille

Tip voor ouders
Maak als ouder het probleem – bijvoorbeeld een telefoonverslaving – van je kind bespreekbaar en blijf erover praten. Doe dit bijvoorbeeld met andere ouders uit je omgeving. Er ontstaat vaak erkenning wat leidt tot mooie aanknopingspunten.

Tips voor jongeren
Probeer minimaal één uur voordat je gaat slapen jouw telefoon niet te gebruiken. Als je hersenen in een ruststand komen, val jij beter in slaap.

Benieuwd naar andere tips van onze Self’ers? Check deze pagina!

Interesse in de aanpak van Jeffrey en Shaquille of een zorgvraag? Neem contact met ons

Close
Go top