Exit

Op weg naar volwassenheid gaan tieners op zoek naar hun eigen identiteit. En om die identiteit te vinden, gaan zij op zoek naar de grenzen. De grens van wat door de beugel kan, de grens van wat op school mag en soms ook de grens van wat legaal is. Maar hoe bepaal je als ouder wat nog ‘normaal’ is en hoe hou je zicht op wat kind allemaal uitspookt?

Opvoeden is vaak het zoeken naar de balans tussen beschermen en loslaten. Een puber krijgt steeds meer behoefte aan ruimte. Een eigen leven. Zelf keuzes maken. En dat is ook hartstikke goed. Het is de enige manier om op eigen benen te leren staan. Alleen door je kind vertrouwen te geven, kan het leren om daar verantwoordelijk mee om te gaan.

Wie zijn die foute vrienden?
Een van de eerste dingen waar ouders zich ongerust om maken, is de invloed van ‘foute’ vrienden van hun kind. Wie zijn die lui, die elke keer met scootertjes en bontkragen voor de deur staan? Wat doen ze toch, als mijn kind weer eens later thuis is dan afgesproken? Veel ouders vinden het lastig om hiermee om te gaan.
Een goed vertrekpunt is dat niet iedereen die er stoer uitziet direct een gevaarlijke crimineel is. En dat klinkt misschien wat flauw, maar het is echt goed om je te realiseren dat blaffende honden lang niet altijd bijten.

Wat kan ik doen? Tip 1: ben oprecht geïnteresseerd
Eigenlijk is de eerste vraag die je als ouder aan jezelf stelt, namelijk: “Wie zijn die foute vrienden?”, helemaal zo gek nog niet. Oprechte interesse in je kind is in heel veel gevallen de gouden tip. En natuurlijk is het geen goed idee om die vraag letterlijk te stellen. Maar nodig die vrienden eens uit. Probeer contact te maken. En, heel belangrijk, probeer geen oordeel te hebben. Wees niet te belerend. Vraag bijvoorbeeld wat ze leuk vinden om te doen.

Wat kan ik doen? Tip 2: zoek contact met de omgeving
Als het moeilijk is om in contact te blijven en je maakt je zorgen, dan is de eerste stap om het gesprek aan te gaan met andere betrokkenen. Ga eens praten op school, bij de sportclub of familie en vrienden. Geef aan dat je je ernstig zorgen maakt en vraag of zij zich ook zorgen maken. Samen is het makkelijker om het contact te herstellen. Ook de wijkagent of jongerenwerkers kunnen hierbij helpen.

Wat kan ik doen? Tip 3: geef ruimte én kaders
Komt je kind steeds later thuis dan afgesproken en houdt hij of zij zich niet aan afspraken? Dan sta je als ouder voor de grote uitdaging om hierover op een rustig moment het gesprek aan te gaan. Volwassen worden is een ingewikkeld proces waarbij een kind ruimte nodig heeft om zich te ontwikkelen, maar óók kaders om zich veilig te voelen en richting te krijgen. Geef je kind de verantwoordelijkheid om zelf mee te denken over goede afspraken én over de consequenties als die niet worden nageleefd. En gaat het goed? Benoem dat dan! Een compliment als het goed gaat is vele malen krachtiger dan een boze opmerking als het niet lukt.

Zoek hulp
Wees niet bang om hulp te zoeken. Niet alleen voor je kind, maar ook als ouder heb je soms wat steun nodig. Dat kan bijvoorbeeld via de huisarts of via de gemeente. In Tilburg werkt dat via Toegang Tilburg.

Sorry, there aren't posts to be shown!

Close
Go top