Exit

Lisa* is een meisje van 15 jaar. Op school en thuis heeft ze het lastig. Ze heeft moeite met haar schoolprestaties, spijbelt vaak en heeft conflicten met leraren. Thuis is de situatie gespannen; Lisa heeft veel ruzie met haar ouders en haar jongere broertje. Haar ouders zijn bezorgd en weten niet hoe ze haar het beste kunnen helpen. Ze hebben hun eigen problemen en ze komen steeds verder van elkaar af te staan.


Wat is er aan de hand?

  • Op school: Lisa’s cijfers zijn gedaald en ze voelt zich gedemotiveerd. Ze heeft een grote mond in de klas en vaak conflicten met leraren en klasgenoten.
  • Thuis: er zijn constant conflicten en goede communicatie ontbreekt.
  • Emotioneel: Lisa voelt zich ongehoord en onbegrepen. Dat leidt tot gevoelens van frustratie en isolatie.

Gezinsbegeleiding kan hierbij helpen. Bij Self hebben we daarvoor goed opgeleide collega’s.

Hoe ziet gezinsbehandeling bij Self eruit?

Stap 1: intake en assessment
Een gezinsbehandelaar voert een uitgebreide intake uit met het hele gezin om de problemen en dynamieken te begrijpen. Het wordt duidelijk dat Lisa zich niet gesteund voelt door haar ouders en dat er sprake is van miscommunicatie en onrealistische verwachtingen van beide kanten.

Stap 2: gezinsgesprekken
De gezinsbehandelaar organiseert wekelijkse sessies waarbij alle gezinsleden aanwezig zijn. Tijdens deze sessies worden de volgende doelen nagestreefd:

  • Verbeteren van communicatie
    De gezinsbehandelaar leert de familie hoe ze effectiever kunnen communiceren, luisteren naar elkaar en elkaars gevoelens valideren.
  • Conflictoplossing
    De gezinsleden leren technieken voor constructieve conflictoplossing.
  • Ondersteuning
    De ouders leren hoe ze Lisa beter kunnen ondersteunen in haar schoolwerk en emotionele behoeften.

Stap 3: individuele ondersteuning
Naast de gezinsgesprekken heeft Lisa ook individuele sessies met de behandelaar. Hier kan ze openlijk praten over haar gevoelens en problemen zonder zich beoordeeld te voelen. De begeleider helpt haar ook met het ontwikkelen van studievaardigheden en het stellen van realistische doelen.

Stap 4: verandering in de praktijk
De ouders van Lisa krijgen praktische tips en strategieën om een ondersteunende thuisomgeving te creëren.

Het hele gezin gaat nu aan de slag met de tips. Zo kunnen ze samen ervaren hoe gedragsverandering positief doorwerkt voor iedereen in het hele gezin.

Hoe kan dit verder gaan?
Na enkele maanden van gezinsbehandeling beginnen de spanningen thuis te verminderen. De communicatie tussen Lisa en haar ouders is verbeterd, en de conflicten worden constructiever aangepakt. Lisa voelt zich meer gesteund en gemotiveerd, wat leidt tot beter gedrag op school. Het gezin als geheel functioneert harmonieuzer, en de gezinsleden hebben geleerd om beter met elkaar om te gaan.

Meer weten?
Wil je meer weten over gezinsbehandeling? Stel ons al je vragen. Via de mail, de telefoon (013 – 203 2868) of live. Want veranderen doen we samen.

* Lisa is geen bestaande klant bij Self. Haar verhaal is gebaseerd op ervaringen van en met andere klanten bij Self en geeft daardoor een reëel beeld van de situatie en mogelijke behandeling.

Close
Go top