Exit

Veel ambulant begeleiders bij Self waren eerst groepswerker op een andere plek. Wat is het verschil en wat doet een ambulant begeleider bij Self precies? Dirk van Laarhoven (30) werkt bijna één jaar bij Self. Hij neemt je mee in zijn verhaal over uitdagend werk, het voordeel van een kleine organisatie én het geduld dat je nodig hebt voor ambulant werk.

Werken op een groep betekent vaak ‘s avonds werken, en in het weekend. Dat heeft veel impact op je leven. Dirk: “Dan gingen mijn vrienden voetballen en moest ik werken.” Eerst vond Dirk dat prima, maar het is één van de redenen waarom hij uitkeek naar ander werk. Hij koos voor Self vanwege het verhaal en de uitstraling en ging aan de slag als ambulant werker. “Hier maak ik zelf afspraken met mijn cliënten. Dan kiezen we een moment dat ons allebei goed uitkomt.” Inmiddels heeft Dirk zijn draai gevonden. “Ik weet wat er van me verwacht wordt. Ik heb geen handelingsverlegenheid of zo. En bij een no-show kan ik altijd vooruit.”

Het is uitdagend werk
Maar natuurlijk is er ook nog veel te leren. Want uitdagend is het wel. “Je hebt als ambulant begeleider met veel disciplines te maken. Met de reclasseringsambtenaar bijvoorbeeld, want met jongens die niet naar school gaan, moet ik mee naar de rechtbank. Maar ook met gedragswetenschappers en leraren op De Keyzer – school voor speciaal onderwijs – heb ik veel contact. Dat verbreedt je zicht en je leert er zo veel van! Het werk is divers en daagt me uit. Ik zit minder op een eiland dan als groepswerker.”

Andere energie
Over uitdaging gesproken, als ambulant begeleider moet je dus ook meer schakelen. “Ja, je hebt beschikkingen van twee uur bijvoorbeeld. Dan ben je ergens, en dan ga je ook weer naar de volgende. En dan moet je afschakelen en bedenken: ‘Oké, ik ga daar naartoe, wat ga ik daar weer tegenkomen?’ Maar dat houdt je fris. Je bent op een dag bij vier of vijf verschillende cliënten. Dat is een heel andere manier van werken dan als groepsbegeleider. En een heel andere energie!”

“Als je te vroeg op de pijnpunten duwt, gaan de rolluiken dicht. En dan kom je ook niet meer binnen.”


Geduld is een schone zaak
Wat ook anders is, is de snelheid waarmee je resultaat ziet. “In een groep heb je redelijk snel resultaat. Je bent de hele week met elkaar bezig. Je hebt wrijving, praat daarover en dan moet je samen weer door.” Met ambulant werk lijkt dat langer te duren, omdat je contactmomenten verspreid zijn over de tijd. Dirk: “Toch moet je het tempo accepteren. Op het moment dat je te vroeg op de pijnpunten begint te duwen, gaan de rolluiken dicht. En dan kom je ook niet meer binnen. Dat is een omschakeling in denken.”

Het geeft een kick
“Positieve resultaten geven wel véél voldoening”, merkt Dirk op. In een groep leren jongeren in een veilige setting zich te voegen naar structuur. En hier heeft een jongere het systeem nodig om te komen tot resultaat op school, bijvoorbeeld. Dan moet je echt samenwerken. Maar als een jongere dan uitstroomt van thuiszitten naar onderwijs, dan geeft dat écht een kick!”

Bij Self doe jij ertoe
“Self is een kleine organisatie met een platte organisatiestructuur. Je wordt echt gezien. Door de cliënten, maar ook door iedereen waarmee je samenwerkt”, vertelt Dirk. “Dat voelt heel fijn, en het motiveert. Ook kom je makkelijk in contact met de collega’s. Als je niet bang bent om dingen te vragen, dan leer je hier heel snel, want iedereen helpt je. De trainingen van Sjaak helpen daar ook bij.”

Verbinding, vertrouwen en daadkracht
Als ambulant begeleider wordt er van je verwacht dat je transparant bent, in actie komt voor je cliënt én dat je handelt vanuit verbinding, vertrouwen en daadkracht. Dat doe je vanuit vakmanschap. Dat betekent dus ook, dat je zélf aan de bel trekt als het niet goed gaat, of als je vragen hebt. “Gelukkig heb ik veel ervaren collega’s, waarmee ik graag wil sparren. Een tip voor nieuwe collega’s? Zoek de experts op, spar met ze. Maar geef jezelf ook een beetje de tijd. Want het is wel een verschil, tussen groepswerker en ambulant begeleider. Dat mag best even schakeltijd kosten, maar daarna wil je niet meer anders”, lacht Dirk.

Ben je enthousiast geworden? Of wil je meer weten over het werk als ambulant begeleider? Neem dan contact op met Self via 013 203 2868 of dirk@selfdoenwatwerkt.nl.

Close
Go top