Exit

Brain Blocks is een methode die je zelfinzicht vergroot. Daardoor ontstaat ruimte om denk- en gedragspatronen te veranderen. Kinderspel, denk je misschien, als je deze vrolijke blokjes ziet, maar dat was voor PMT’er Anouk en gezinsbehandelaar Michiel nou niet meteen zo. Maar nu ze het ook echt gebruiken in hun werk, zijn ze enthousiast: “Het is een hele visuele methode waarmee je snel de diepte ingaat. Dat is heel verhelderend. Voor kinderen én voor volwassenen”, vertelt Michiel.

Vertellen hoe je je voelt, dat is soms lastig
Zowel Anouk als Michiel mogen Brain Blocks nu allebei gecertificeerd aanbieden vanuit Self. Ze gebruiken de methode in hun contact met de kinderen en volwassenen waar ze komen. Als communicatiemiddel, voor psycho-educatie, maar ook als middel voor therapeutische interventie. Ze volgden daarvoor een half jaar lang een opleiding. “Het was keihard werken om alle theorie, opdrachten en reflecties tot een goed einde te brengen”, vertelt Anouk. Maar dat was het waard. “Het past bij de ervaringsgerichte therapie die ik geef. En ik zie gewoon hoe het kinderen helpt. Want vertellen hoe je je voelt, dat is soms lastig. Maar met Brain Blocks kun je het laten zien. Het is concreter, visueler. Dat brengt écht iets extra’s.”

Waarom schreeuw je?
Je legt de blokjes – of bolletjes – letterlijk neer op een afbeelding van je brein waarmee je laat zien hoe je je voelt. Dat het zo zichtbaar is, maakt het gemakkelijker voor cliënten om – en mensen in hun omgeving – om eigen ervaringen te delen. Anouk: “Ik heb nu één manneke van zes bijvoorbeeld. Die is altijd heel druk in zijn hoofd. Dus dan leg ik dit bord op tafel – met dit grote hoofd erop – en nodig hem uit om te laten zien wat er gebeurt in zijn hoofd. Hij legt dan al die blokjes erop, dwars door elkaar. Soms ligt rood bovenaan, dan is hij snel boos. Soms ligt oranje boven, dan is hij iets minder licht ontvlambaar. Samen kun je gaan kijken waar een reactie vandaan komt. Wordt je kwetsbare deel geraakt, wat doet jouw beschermende deel dan? Schreeuwen bijvoorbeeld. Dan gaan we soms dieper: wat doet er nu zoveel pijn? En zijn er ook dingen die wel lukken? Dat is dan je sterke deel. Want we zijn Self hè? Dus we blijven wél kijken naar positieve dingen.”

Het kleine koffertje ligt standaard in de achterbak
Ook voor Michiel is het een waardevolle toevoeging in zijn werk als gezinsbehandelaar. Het kleine koffertje ligt standaard in zijn achterbak. “Ik doe dit werk nu zo’n 5 à 6 jaar en heb veel gesprekken gehad, maar ik kwam niet altijd tot deze diepte. Nu pak ik even die blokjes erbij, heerlijk. Vooral om inzicht te krijgen hoe emotieregulatie werkt bij bijvoorbeeld ouders in de gezinnen waar ik kom. Ik pak dat koffertje en dan gaan we aan de slag. Even stiltaan in een wereld die zó hard draait. Dan helpt zoiets visueels meteen. Alleen al op dat moment.”

Ben je enthousiast geworden en wil je meer weten over Brain Blocks? Neem dan contact op met Self via 013 203 2868 of info@selfdoenwatwerkt.nl.

Close
Go top