Bij KICK stomen onze zorgprofessionals elke dag vroegtijdige schoolverlaters klaar om terug te keren naar school. Wie zijn de gezichten achter KICK? We stellen ze graag aan je voor! Maak kennis met begeleider Sam Hendriks.
Sam: “Als VWO-leerling heb ik het niet ver geschopt. Mijn diploma heb ik niet gehaald en ik was allesbehalve een voorbeeldleerling. Nadat ik stopte met school en een tijdje werkzaam was in een fabriek en bij de supermarkt, kwam bij mij het besef dat er meer in mij zat dan dat ik tot dan toe liet zien. Nadat ik de studie Toegepaste Psychologie had afgerond, ben ik gestart bij KICK. Ik voel mij vanaf dag één verbonden met de doelgroep, omdat ik school ook links liet liggen toen ik jonger was.
Sociale vaardigheden
De zorgprofessionals van KICK werken aan de sociale vaardigheden van jongeren. Sam: “Zij leren bij ons sociale vaardigheden die ze helpen bij de terugkeer naar school, denk aan communicatie, normen en waarden, samenwerken en opkomen voor jezelf. Ons uitgangspunt is dan ook om alles samen te doen, in groepjes. Dat geldt ook voor onze kickbokslessen. Daarmee leren jongeren communiceren, grenzen aangeven, maar ook elkaars gezondheid te respecteren. Samen zweten levert een hechte band op.”
Sam vervolgt: “Onze jongeren hebben vaak al een hulptraject doorlopen die niet succesvol is afgerond, omdat de hiërarchische aanpak van zorgorganisaties weerstand oproept bij deze jongeren.”
Rugzak
Jongeren voelen zich veilig en gehoord binnen de muren van KICK. Sam: “We behalen met jongeren hele mooie resultaten, maar het blijft een grote uitdaging om dat door te trekken naar de ‘echte’ wereld. Buiten de deuren van KICK liggen allerlei verleidingen op de loer. Het kan zijn dat onze jongeren makkelijker de verkeerde keuzes maken: individueel of ze bezwijken onder groepsdruk. We vullen het figuurlijke rugzakje van jongeren met alle benodigde, sociale vaardigheden voor de wereld buiten KICK. We hebben de afgelopen tijd mooie stappen gezet om de nazorg nog beter te faciliteren. Hierdoor kunnen we onze begeleiding in de thuissituatie en de situatie bij de sportvereniging aanbieden, mocht dat nodig zijn. We krijgen nu de kans om jongeren na het KICK-traject te helpen om hun rugzakje te openen.”
Benieuwd naar de werkwijze van Sam bij KICK? Neem contact op met Sam via sam@selfdoenwatwerkt.nl