Nick heeft als ambulant begeleider bij Self de nodige ervaring. De vertrouwensband, daar draait het allemaal om. Hoe duurzamer díé is, hoe meer je kan betekenen. Vanaf nu kunnen jongeren daarom zelf een steunfiguur meenemen uit hun eigen omgeving. Dat noemen we een JIM: Jouw Ingebrachte Mentor. Waarom Self ermee werkt? En wat dat toevoegt aan ambulante begeleiding? Dat lees je hier.
Als ambulant begeleider staat Nick bekend om zijn energie en het gemak waarmee hij contact maakt. Toch loopt hij als ambulant begeleider ook weleens tegen grenzen aan. Nick: “Dan denk ik, we hebben een goede band, maar ik blijf niet altijd beschikbaar. Ik gun jou iemand die er voor langere tijd is.” Niet gek dus, dat Nick vooraan stond toen er bij Self werd gevraagd: ‘Wie wil leren werken met JIM?’
JIM als constante factor
Een JIM is een zelfgekozen mentor uit de directe omgeving van de jongere. Bijvoorbeeld een oom of oma, een buur of leraar van vroeger. Nick: “Eigenlijk ga je met de jongere zelf kijken: ‘Met wie in je netwerk heb je een vertrouwensband? Bij wie kun je terecht met je problemen?’ Het moet iemand zijn die de jongere inspireert, energie geeft én als het nodig is, ook een keer de waarheid zegt.” Op die manier vertegenwoordigt een JIM de jongere in gesprekken met het gezin en professionals, waardoor de jongere zich in zijn vertrouwde omgeving ontwikkelt. Wisselen de hulpverleners? Dan is er altijd nog de JIM als constante factor.
Kleine verandering, groot effect
Een JIM aanwijzen is een kleine verandering met een groot effect. “Vaak is er al iemand die die rol invult. Een medicatiearts, een trainer van de sportclub. Iemand die de jongere goed begrijpt. Die sport wordt misschien al tien jaar niet meer gedaan, maar hé…” Die persoon ga je positie geven, betrekken bij beslissingen. Wie je daarvoor kiest, dat is natuurlijk cruciaal. Nick helpt daarbij. “We gaan samen de hele geschiedenis af, kijken wie belangrijk was.”
JIM is een hele mooie aanvulling
In de opleiding leerde Nick het gedachtegoed van JIM kennen. “Bij Self zien wij het als een bijzonder waardevolle tool. Want een mentor die blijft, kan echt het verschil maken. Handig om in het achterhoofd te houden als je met z’n allen aan tafel zit: ‘Is hier ergens iemand waarbij zo’n mentorrol zou passen?’ Wij leggen soms bewust de bal bij de jongere. Dat doen we ook met JIM als tool: ‘En wie denk jij dat jou kan helpen?’ Opeens mag de jongere er zélf iets van vinden. Dat is mentaal belangrijk. Zeker als je al zes, zeven hulpverleners over de vloer hebt gehad.”
Professionele nabijheid
Bij Self is écht contact sowieso de belangrijkste factor. De JIM-methode kan nog iets extra’s betekenen in het leven van een jongere, vooral op de lange termijn. Hoe je daarmee omgaat als ambulant begeleider is cruciaal. De selectie doe je samen, de afspraken leg je vast én regelmatige evaluatie is een must. Nick: “Het is goed dat we daarin getraind worden bij Self. Wat me is bijgebleven is dit: ‘Je moet niet kijken of je wel voldoende professionele afstand houdt, maar of je genoeg professionele nabijheid hebt!’” Dat geldt voor Nick en zijn collega’s bij Self, maar zeker ook voor de betrokken JIM.
Wil je meer informatie over de JIM-methode bij Self? Neem contact op met Nick via +31 6 29 58 35 79 of nickaerts@selfdoenwatwerkt.nl.