Exit

Van pubers is algemeen bekend dat ze graag lang slapen en ’s ochtends moeilijk wakker worden. Maar als jongeren of jongvolwassenen écht nergens hun bed meer voor uitkomen, kan dat ouders tot wanhoop drijven. Wil je kind niks? Niet naar school, niet sporten, niet naar buiten? Dan heb je mogelijk behoefte aan professionele hulp.

Het moeilijke van de situatie waarin je kind niks wil en nergens zin in heeft, is dat je precies daardoor ook moeilijk tot verandering komt. Want op alles wat je voorstelt, komt dezelfde reactie: nee. Dat leidt tot frustratie waardoor je als vader of moeder nóg meer druk op je kind gaat leggen. En daardoor kruipt hij of zij nog verder in zijn of haar schulp. Zo blijf je in rondjes tollen, het is een vicieuze cirkel.

Waar komt die lusteloosheid vandaan?
Niemand blijft voor z’n lol keer op keer in z’n bed liggen. Vaak zit er een vorm van angst of zelfs depressie achter. Dat kan heel aanwijsbare angst zijn voor bedreiging of pestgedrag. Maar het kan ook de angst zijn om het niet goed te doen, bijvoorbeeld. Overigens is dat natuurlijk niet altijd zo en heeft lang niet iedereen die nergens zin in heeft meteen een depressie of angststoornis. Toch is het goed om te onderzoeken wat er dwars zit zodat je daaraan kunt werken!

Wat kan ik doen? Tip 1: doorbreek het vaste patroon
Wat doe je als je kind niet uit bed wil komen? Drie keer zeggen dat het tijd is? Vier keer? De dekens wegtrekken? Het heeft waarschijnlijk allemaal weinig nut. Probeer die cirkel eens op een onverwachtse manier te doorbreken. Bedenk iets geks. Breng bijvoorbeeld een ontbijtje op bed. Op die manier zorg je misschien voor een opening om het gesprek aan te gaan. En al kom je maar even tot een normaal gesprek in plaats van steeds die strijd aan te gaan. Dat is al winst!

Wat kan ik doen? Tip 2: communiceer met alle betrokkenen
Het is het ontzettend belangrijk om te blijven communiceren met alles en iedereen om je kind heen. Spreek met vrienden, familie, teamleden van de sportclub, de huisarts en uiteraard de school. Samen kunnen jullie meer bereiken dan alleen.

Wat kan ik doen? Tip 3: probeer contact te leggen
Uiteindelijk is het doel om weer met je kind in contact te komen. Probeer hierbij de winst te zien van kleine stapjes. Vaak zijn dit soort situaties niet van de ene op de andere dag ontstaan. Ze gaan dus ook niet van de ene op de andere dag veranderen. Maar tóch weer een keer samen ontbijten, kan al een hele overwinning zijn. Probeer contact te maken via een onderwerp dat je kind interesseert zoals een film, muziek of sport. Heb je meerdere kinderen, dan kan het helpen om eens iets alleen met hem of haar te ondernemen. Dat kan één op één zijn, of met beide ouders. Als je weer in gesprek komt met elkaar, kun je op zoek naar een oorzaak.

Hulp vragen
Krijg je te maken met agressie en voel je je onveilig? Dan geldt bij gevaar natuurlijk altijd: bel de politie (0900-8844). Heb je behoefte aan ondersteuning en begeleiding? Neem dan nu contact met ons op voor je hulpvraag.

Sorry, there aren't posts to be shown!

Close
Go top