Hij trok nét zijn renschoenen uit na een indrukwekkende carrière in de gezondheidszorg. Maar rustig zijn pensioen in slenteren? Dat is niets voor Hans van Wouwe. “Nee, dat past niet bij mij. Ik wil verbinding. En betekenisvol bezig zijn.” Daar zijn we bij Self maar wát blij mee. Want Hans maakt met zijn expertise de Raad van Toezicht compleet.
Bijna 40 jaar werkte Hans van Wouwe (1957) als orthopedagoog, gezondheidszorgpsycholoog en hoofd behandeling bij ASVZ. Mensen met ontwikkelingsstoornissen (waaronder autisme) en ernstige psychische en gedragsproblemen konden – en kunnen nog steeds – op zijn aandacht rekenen. Hij ontwikkelde het Triple-C model en schreef met een collega drie boeken hierover.
Compleet
Die kennis en ervaring neemt hij mee in de Raad van Toezicht (RvT) van Self. De huidige leden zijn Rob Haenen (ondernemer) en Theo Strijbos (bestuurder). Zij hebben veel kijk op ondernemende, financiële en bestuurlijke zaken. Hans voegt daar zijn zorginhoudelijke expertise aan toe. Dat maakt de raad compleet. Wij stelden Hans vijf vragen en nemen je mee in zijn antwoorden.
Wat doe je als lid van de RvT?
“Kijk, bestuurders zetten lijnen uit en wij toetsen die”, vertelt Hans. “Dat doen we vanuit vertrouwen. We kijken ze niet op de vingers, maar we zijn wel kritisch. Dat moet ook, dat is onze opdracht.”
Wat trekt je aan in Self?
“Ik vind Self een hele mooie organisatie. Ze doen de goede dingen. Ze zijn energiek en ze groeien. Dus ik vind het leuk om daar een bijdrage aan te kunnen leveren. Maar ik moet nog veel ontdekken hoor, ik begin net.”
Hoe ziet de ideale zorgwereld eruit, volgens jou?
“Het zou mooi zijn dat als je vastloopt, als mens, dat er iemand naast je komt staan die goed luistert. Die ervoor zorgt dat jij je gehoord en gezien voelt. Dat je helder krijgt wát er aan de hand is én dat je daar samen iets aan kan doen. Dat klinkt logisch, maar in de wereld van de zorg, kan dat knap lastig zijn, met al z’n systemen.
Heeft de zorg last van die systemen?
“Ja, we moeten kijken naar mogelijkheden, in plaats van naar problemen. Niet altijd denken vanuit je aanbod, maar naar wat iemand nodig heeft. En vooral: we moeten het sámen doen. In alle openheid. Die onderliggende waarden vind je terug in Triple-C en zeker ook in Self. Dat vind ik mooi. Daarbij is Self een hele jonge, energieke groep mensen.”
Wat zijn jouw eerste acties, waar begin je mee?
“Ik begin met kijken. Altijd. Dan ga ik praten met mensen, luisteren vooral. Wat zijn ze aan het doen? Wat vinden ze hier leuk of goed? Wat vinden ze belangrijk? Voelen ze zich gesteund vanuit de organisatie? Waar zien ze eventuele kansen om dingen nog beter te doen? Natuurlijk luister en praat ik vanuit een bepaalde visie. Want het gaat erover: doe je in de praktijk ook de dingen die je volgens je visie wilt doen? Als organisatie zie je heel vaak dat je dingen in de praktijk tóch anders doet dan je eigenlijk wilt. Hoe dat komt? Daar zitten soms systemen tussen. Wéér die systemen. En die moeten we dan eens goed bekijken…”
Meer weten?
Dat Hans genoeg te doen heeft, is duidelijk. Toch staat hij ook open voor een bakkie thee of koffie. Heb je vragen aan Hans? Of wil je meer weten? Mail hem dan gerust.