Sorry, there aren't posts to be shown!
Waar komt agressie vandaan?
Agressie komt vaak voort uit een gevoel van frustratie, angst of onmacht. Het gevoel om geen invloed te hebben op je eigen leven. De angst om op straat te zijn tussen mensen die je niet kent. Het idee dat schoolprestaties nooit goed genoeg zijn. Dat soort gevoelens kunnen opbouwen tot flinke uitbarstingen van agressie. Soms is dat een fysieke vorm van geweld tegen spullen (vandalisme) of erger nog, tegen mensen. Of juist een vorm van opgekropte frustratie die leidt tot passief agressief gedrag, bijvoorbeeld: zwijgen, op alles kritiek hebben, te laat komen, anderen de schuld geven.
Wat kan ik doen? Tip 1: liever flight dan fight
Op het moment dat iemand volledig in zijn agressie zit, is letterlijk en figuurlijk afstand nemen het beste advies. Loopt iemand boos uit de kamer weg? Ga er dan niet direct achteraan maar geef even de ruimte die iemand nodig heeft. Wil je kind duidelijk weg uit de situatie? Dwing hem of haar dan niet om te blijven (“Nee, en nu blijf je zitten!”) maar spreek een time-out af van vijf minuten. Je hebt vast wel eens gehoord van de fight or flight modus. In de hulpverlening zeggen we wel eens: je moet het ijzer smeden als het koud is. Als iedereen vol in zijn emotie zit, kom je niet vooruit. Eerst even afkoelen. Fight or flight? Nou, doe dan maar flight.
Wat kan ik doen? Tip 2: open gesprek
Een tweede tip die ik hier wil geven, is om te proberen echt een open gesprek te voeren met je kind. Dat is ontzettend moeilijk want je wil het beste voor je zoon of dochter. Dus je bent bang dat het fout gaat, maakt je zorgen, probeert zo goed mogelijk te sturen. Maar dat kan er ook voor zorgen dat je belerend overkomt, wat juist niet goed werkt. Probeer niet tegenover je kind te staan maar naast je kind. Probeer een onderwerp te vinden waarover je zonder verwachting met elkaar kunt praten. Zoals een gezamenlijke hobby, een film die jullie samen hebben gezien of over een fijne herinnering.
Wat kan ik doen? Tip 3: ga samen iets doen
Deze tip sluit misschien wel het meest aan bij de kern van waar wij bij SELF voor staan: doen wat werkt. Wij geloven echt dat fysieke beweging hand in hand gaat met mentale beweging. Dus door iets te gaan doen, verandert er ook iets tussen de oren. Ga een stukje wandelen of sporten samen, huur een kano, geef de kamer van je kind een schilderbeurt samen. Simpelweg doordat de focus nu eens niet ligt op Een Goed Gesprek maar op een activiteit, ontstaat er veel meer ruimte voor contact.
Hulp vragen
Krijg je te maken met agressie en voel je je onveilig? Dan geldt bij gevaar natuurlijk altijd: bel de politie (0900-8844). Heb je behoefte aan ondersteuning en begeleiding? Neem dan nu contact met ons op voor je hulpvraag.