Via Whatsapp foto’s delen met de hele klas die niet voor ieders ogen bedoeld zijn? Een tas afpakken en over het hek gooien? Of in de chat van jouw favoriete videogame iemand de huid vol schelden of uitgescholden worden? Pesten is een groot maatschappelijk thema. Een probleem dat wij met onze trainingen willen aanpakken. In gesprek met Self’ers Jordy Richardson (weerbaarheidstrainer) en Anouk Paans (psychomotorisch therapeut kids) over pesten en weerbaarheid.
Online & offline pesten: hoe werkt dat?
Online of offline pesten: hoe werkt het en hoe pak je het aan? Jordy: “In onze casussen komt pesten of gepest worden vaak voor. De vorm van pesten is enorm veranderd. In mijn eigen jeugd werd op het schoolplein en in het klaslokaal gepest, maar tegenwoordig zijn er veel meer plekken waar dit gebeurt. Ook digitaal: via Whatsapp, chats en social media platforms. Met alle gevolgen van dien. Een dolletje maken moet kunnen, maar doelbewust iemand kwetsen en beschadigen gaat de grens over. In zo’n situatie zijn er pesters, slachtoffers en meelopers. Het is belangrijk om de regels omtrent groepsdynamiek voor iedereen duidelijker te maken.” Anouk: “Het aanpakken van dit probleem begint bij bewustwording. Ik zie in mijn omgeving dat dit langzaam positief aan het veranderen is. Een pester lijkt zich sneller af te vragen of hij juist heeft gehandeld. Ook door de druk van de omgeving.”
Het gedrag van een pester
Bij Self zoomen we in op het gedrag, de thuissituatie en redenen om te pesten van de pester. Jordy: “Durft de pester naar zijn eigen handelen te kijken en excuses te maken? Kijken naar je eigen gedrag en de consequenties daarvan is een vorm van weerbaarheid. Als ik een pester op school zie, vraag ik mij meteen af: weten docenten iets van de thuissituatie of heeft diegene ’s ochtends wel een boterham op?”
Anouk: “De redenen van het gedrag van een pester worden vrijwel nooit gezien, omdat het niet gebruikelijk is om hierop in te zoomen. Als zorgprofessional kijken we wél waar het gedrag van een pester vandaan komt. Vaak zijn ze zelf gepest, worden ze thuis niet gezien of ervaren ze groepsdruk.”
Trainingen om je weerbaarheid te vergroten
Hoe helpen onze trainingen pesters of mensen die gepest worden om sterker in hun schoenen te staan en hun situatie te veranderen? Jordy: “Respect voor een ander staat centraal bij onze trainingen. We willen bewustzijn creëren bij de klant over hoe diegene zich profileert en omgaat met grenzen. Bij jonge kinderen is het echter moeilijk om in gesprek tot deze kern te komen. We gaan dan op zoek naar andere manieren om bewustzijn te creëren.” Anouk werkt als psychomotorisch therapeut voor onze jongste doelgroep. Anouk: “Door middel van sport en spel lees ik het gedrag af en zie ik hoe kids omgaan met grenzen. We maken ze op een speelse manier bewust van hun gedrag. Als therapeut zoek ik zelf de grens op om het gedrag van de kids te kunnen spiegelen. Het doel van onze trainingen en onze therapie? Het vertalen van gedrag tijdens een spel of sport naar de thuissituatie of op school. Het is fantastisch om dat te bereiken, want dat is een grote stap richting een fijner en gelukkiger leven van een kind.”
Onze training in het kort:
– Blootleggen en bewustwording creëren van gedrag
– Meer coaching dan begeleiding
– Boost & tools om met meer zelfvertrouwen in het leven te staan.
Wil je meer informatie over de aanpak in trainingen van Jordy en de therapiesessies van Anouk? Dat kan via info@selfdoenwatwerkt.nl.