Exit

Als onorthodoxe tegenhanger van de reguliere hulpverlening is KICK al twintig jaar een begrip in Breda. Self en KICK hebben elkaar gevonden in de manier van denken en de aanpak om op een laagdrempelige tot gedragsverandering van jongeren te komen. Een samenwerking om elkaar te versterken, is dan ook een logische stap. Freek Verhulste (coördinator KICK) vertelt je waarom.

 

KICK? Even voorstellen…
Freek: “KICK biedt een sociale vaardigheidstraining aan voor risicojongeren die uitvallen in het onderwijs. Deze sociale vaardigheden zijn er vooral op gericht om de dagelijkse, schoolse uitdagingen het hoofd te kunnen bieden. Mijn vader heeft KICK twintig jaar geleden opgericht. In die tijd zag hij een gebrek binnen de reguliere hulpverlening. Hij richtte zich op “harde kern”: een groep jongeren die vaak in de criminaliteit terecht waren gekomen en ver afstonden van gebruikelijke, maatschappelijke waarden en normen. Deze groep werd niet bereikt door de reguliere hulpverlening, instanties en scholen. Daarvoor onderzocht hij welke wereld deze jongeren prikkelde. Dat bleek de straatwereld én de kickbokswereld. Breda was twintig jaar geleden een stuk rouwer: meer én hardere criminaliteit en moeilijk aan te spreken gezinssystemen.

Hij vond een oplossing om de hulpverlening dichterbij jongeren te krijgen. Rolmodellen, zoals professionele kickboksers met een verleden in de straatcultuur gingen met deze jongeren aan de slag. Mijn vader zorgde ervoor dat er altijd een agoog naast ze stond voor de zorgprofessionele inslag. De jongeren kregen de boodschap tot gedragsverandering mee op een manier die zij gewend waren. Het Breda van nu ziet er vriendelijker uit, maar er zijn nog steeds dezelfde problematieken. Er zijn altijd jongeren die niet bereikt worden door het reguliere hulpaanbod waarvoor een andere route gekozen moet worden die beter aansluit bij hun leefwereld.”

Ervaringsdeskundigen
Freek: “Veel onvrede en maatschappelijke onrust zorgde ervoor dat ik zelf ook een lastige jongen was en verkeerde keuzes maakte. Ik kwam in het criminele circuit kwam en kreeg met een reclasseringsambtenaar te maken. Ik ben ervaringsdeskundige van de straat, terwijl mijn vader ervaringskundige was van het begeleiden van probleemjongeren: een hele lastige situatie voor mijn vader. Het besef dat het niet langer zo kon doorgaan, kwam toen ik achttien jaar oud was: een vriend overleed en een andere vriend kwam lang vast te zitten. Pas toen ik drieëntwintig jaar oud was, was ik losgeweekt van mijn oude ik. Zo’n proces duurt lang, vooral omdat ik een nieuw, sociaal netwerk moest opbouwen. Dat is niet makkelijk op die leeftijd. Naast heftige gevallen onder oude vrienden, was het vooral de laatste kans die ik van mijn vader kreeg dat mij het zetje de juiste richting in gaf. Zijn aanbod? Drie dagen werken bij KICK, één dag vrijwilligerswerk en één dag een deeltijdopleiding. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen. Het was hét kantelpunt in mijn leven. Sindsdien ben ik nooit meer weggegaan bij KICK. De manier van werken, de doelgroep en het sportieve gedeelte in combinatie met het vormende aspect liggen mij erg goed.”

Samenwerking met Self
Freek: “Wij bieden een mooie dienst aan, we begrijpen jongeren, begeleiden ze op een goede manier en zien vaak gedragsverandering op verschillende domeinen: thuis, op school en bij ons. Er komt echter een moment dat we ze, zonder onze coaching, terug moeten sturen in het reguliere systeem. Dan wordt er een beroep gedaan op A: alle vaardigheden die ze aan hebben geleerd en B: het vermogen om dat te integreren in hun eigen leven. Op het punt ‘nazorg’ boden wij niet genoeg ondersteuning, waardoor ongeveer 30 procent van de jongeren terugviel in oud gedrag.

We zijn twee casussen gestart met twee Self’ers: KICK begeleidt jongeren met onze trainingen en de ambulant begeleiders van Self begeleiden de jongeren in het gezinssysteem. De afspraken die we maken met de jongeren en het gedrag dat wij trainen, koppelen we terug aan de Self’er. Diegene begeleidt de jongeren thuis en op school. Bij signalen van oud-gedrag schakelt de Self’er terug naar KICK. Op die manier zijn we altijd op tijd met het geven van een trap onder de kont of een aai over de bol. Door een samenwerking aan te gaan met Self proberen we daarnaast op meerdere gebieden te professionaliseren. Denk daarbij aan het inrichten van intervisiemomenten en de inzet van verschillende communicatiemiddelen. Self en KICK zijn een goede match: we gaan allebei vanuit de activering aan de slag met jongeren.”

Interesse in de aanpak van Self en KICK? Neem dan contact op via info@selfdoenwatwerkt.nl

Close
Go top