Exit

Tilburgs zorgbedrijf Self groeit verder: vier nieuwe mannen, drie nieuwe expertises

Weet je het nog? Vorig jaar interviewden wij de mannen van Self: een ambulant zorgbedrijf waar, in tegenstelling tot veel andere zorgbedrijven, alleen maar mannen werken. Self pakt de zaken nét even wat anders aan. Er is veel persoonlijke aandacht, stempels en kaders worden maar al te graag vermeden en er is ruimte voor creativiteit. En dat werkt! Zo goed zelfs, dat Self hard verder groeit. Wij maakten kennis met vier nieuwe mannen, die ieder hun eigen specialisatie hebben.

Maar eerst even een korte terugblik. Zorgbedrijf Self biedt sinds twee jaar ambulante zorg aan jongeren en volwassenen. Dat betekent: zorg die niet in een instelling wordt verleend, maar in thuissituaties, op school of bijvoorbeeld op het werk. De klanten zijn vaak vastgelopen in de maatschappij en hebben veelal te maken met drugs, agressie of justitie. Kortom: het zijn mensen waar veel andere ambulante zorgverleners hun handen vanaf trekken. Self wil deze groep juist beetpakken en doorgaan. En dat is precies waar hun kracht ligt.


Goed om te weten: Self is sinds 1 januari 2020 contractpartner van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Wil je weten wat dat inhoudt? Lees hier meer.

v.l.n.r.: Erik, Ralf, Jaap & Marino

Minder praten, meer doen
Self vindt het belangrijk dat goed wordt gekeken naar wat een klant nodig heeft en welke begeleiding/begeleider hier het beste bij past. Zij starten daarom binnenkort met vier nieuwe mannen, met ieder een eigen specialisatie. Zij worden ingezet voor klanten die specifiek baat hebben bij bepaalde methodes of therapieën. Want: hoe flexibeler en diverser je bent als zorgbedrijf, hoe meer je écht kunt doen wat werkt.

Ralf en Marino zijn twee van de nieuwe aanwinsten. Zij zijn gespecialiseerd in psychomotorische therapie (PMT). De essentie van deze therapie is: minder praten, meer doen. Ralf: “Samen met de klant aan de gang gaan, dingen doen en ervaren, om vervolgens over die ervaring in gesprek te gaan. Stel je gaat samen kaarten en iemand wordt heel boos omdat hij/zij niet tegen z’n verlies kan. Dan is dat een ervaring waarover je in gesprek gaat. En zo probeer je dat uit te breiden naar thuissituaties, schoolsituaties en werksituaties. Belangrijk is wel dat de therapie niet plaats vindt in een praktijkruimte, maar ‘on the spot’ zoals wij dat noemen.” Marino: “Je zet de activiteiten in om aan de praat te raken. Vaak heeft een klant niet eens door dat hij of zij eigenlijk al met de therapie bezig is. Het is heel laagdrempelig.”

Ralf werkt al jaren als psychomotorisch therapeut bij een praktijk en Marino is docent in het speciaal onderwijs en rond zijn opleiding PMT binnenkort af. Samen hopen zij met hun diensten een steentje bij te kunnen dragen aan de ontwikkeling van Self. Ralf: “Ik denk dat PMT een goede toevoeging kan zijn op het ambulante traject dat Self nu biedt. Sommige klanten hebben nou eenmaal iets extra’s nodig om hun doelstellingen te behalen.”


Vastgelopen casussen
Naast Ralf en Marino is ook Erik nieuw bij de ‘mannen van Self’. Hij heeft vijftien jaar ervaring in de verstandelijk gehandicaptenzorg op het gebied van jeugdpsychiatrie en ambulante gezinsbegeleiding. Erik: “Ik zie heel veel jongeren die begeleiding nodig hebben zoals dat hier bij Self wordt aangeboden. En dat kunnen veel andere organisaties op dit moment niet bieden. Dat heeft te maken met snelheid, met doen wat écht werkt en met het gebrek aan mannelijke begeleiders. De vorm van hulpverlening bij Self geeft ontzettend veel energie. Ik kan niet wachten om het mee naar een nog hoger niveau te tillen.”
Erik is pedagogisch flink onderlegd, weet hoe het zorgwereldje in elkaar steekt en heeft een groot netwerk in Tilburg. Wanneer een ambulante begeleider met een casus niet verder komt, wordt Erik ingeschakeld. Hij kijkt naar het hele systeem: niet alleen naar de klant, maar bijvoorbeeld ook naar de ouders. “Soms heb je iemand met een helikopterview nodig, die kijkt hoe er invloed kan worden uitgeoefend op het hele systeem. Zo zie ik mijn rol.”

De natuur laten spreken
De vierde aanwinst van Self is Jaap. Hij geeft begeleiding aan klanten door veel te bewegen in de natuur. “Ik denk dat de natuur spreekt en dat veel jongeren en volwassenen hierdoor sneller een open houding aannemen. Dit kan bijvoorbeeld door een lange wandeling te maken en het samen over alles te hebben wat in onze levens speelt.” Net zoals bij PMT vindt de begeleiding dus plaats tijdens de activiteit.
Belangrijk is dat zowel de outdoor begeleiding van Jaap, de psychomotorische therapie van Ralf en Marino en de expertise van Erik worden verweven in verschillende casussen. Maar deze diensten worden ook los aangeboden. “Het gaat er uiteindelijk om dat de complexe doelgroep waar wij mee te maken hebben, op de best mogelijke manier wordt bediend.”

Projecten, ontwikkelingen & de toekomst
Naast de nieuwe mannen die aan de slag gaan bij Self, heeft het bedrijf ook op andere vlakken niet stilgezeten. Zo werken ze momenteel aan een schoolvervangend kickboksproject in samenwerking met een aantal andere partijen in Tilburg. Dit traject is speciaal voor jongeren die er nu nog niet aan toe zijn om (terug) naar school te gaan. Self gaat een stukje voor- en na-begeleiding doen met als uiteindelijk doel dat iemand weer kan instromen op school. “Dit is wel echt een project wat in Tilburg nog niet bestaat.” Daarnaast worden er gesprekken gevoerd met Sportbedrijf Tilburg en Willem II om te kijken of dit ook op het gebied van voetbal kan worden gerealiseerd.
Of Self de komende jaren nog verder wil gaan groeien? Daarover zijn de mannen eensgezind. “Zeker, honderd procent. Het zou mooi zijn om nog meer expertises in te kunnen vliegen. We vinden het namelijk belangrijk dat we iedereen kunnen plaatsen en een geschikt traject kunnen aanbieden. De mannen die nu voor Self werken, hebben allemaal kwaliteiten die bij Self passen. En daar streven we ook naar voor de toekomst.”

Close
Go top