Zorg is niet iets waar je lang op moet wachten. Weg met de wachtlijst: dáár staan we voor. Hoe pakken we dit aan? En belangrijker: hoe zorgen we ervoor dat we ook in de toekomst niet met wachtlijsten te maken krijgen? In gesprek met Self’ers Philip Greve (teamleider) en Stefan Boeije (klantadviseur).
Self kent dankzij – en ondanks – groei al vijf jaar geen wachtlijst. Philip: “Volgens mij is dat uniek. Klanten moeten soms even wachten op de juiste match met een van onze begeleiders, maar komen tot nu toe nooit op een wachtlijst.” Naast de eventuele wachttijd voor het maken van de juiste match, kent Self een gemiddelde wachttijd van vier weken bij het aanbieden van psychomotrische therapie en twee weken bij systeembegeleiding. Philip: “Binnen die weken krijgt een klant al wel hulp van een ambulant begeleider.” Hier vind je onze actuele wachttijden.
Vraag en aanbod
Om zonder wachtlijsten te blijven werken en door de groei die we doormaken, is Self bijna continue op zoek nieuwe, goede medewerkers. Philip: “We draaien vraag en aanbod vaak om, we kijken vooruit en nemen soms risico: we zoeken naar collega’s, voordat klanten zich bij ons hebben aangemeld. Stefan: “We zijn een hele leuke organisatie met een toffe visie en werken voor een gave doelgroep. Nieuwe collega’s nodigen oud-collega’s uit om bij ons te komen werken.”
Afsluiten van een casus
Naast het aannemen van genoeg personeel, streven we ernaar om casussen op tijd en goed af te sluiten. Philip: “We zeggen vaak tegen elkaar: we stoppen als het klaar is. Als de hulp niet meer nodig is, gaan we niet door tot de beschikking eindigt. Als de doelen behaald zijn, is het klaar. Hierdoor schalen collega’s uren af bij de ene casus waardoor er ruimte ontstaat bij een nieuwe casus.”
Vraagverantwoordelijkheid
Het beperken van de wachttijden begint al bij de aanmelding van een klant. Stefan: “Na aanmelding nemen we binnen drie werkdagen contact op met de klant. De ambitie is om binnen twee weken een Self’er op de stoep te hebben staan.” Self neemt vraagverantwoordelijkheid en staat voor vraageigenaarschap. Philip: “We wijzen niemand af en dragen verantwoordelijkheid om klanten te ondersteunen op weg naar de meest passende zorgroute. Daarnaast starten we al met hulp, voordat de beschikkingsformulieren ondertekend binnen zijn. Dat risico nemen we, omdat het aanbieden van zorg belangrijker is dan een handtekening.” Nieuwsgierig naar ons intakeproces? Lees hier het interview met Self’er en klantadviseur Thijs Lemmens.
Benieuwd naar onze aanpak om wachtlijsten te voorkomen, heb je een zorgvraag of wil jij aan de slag bij Self? Neem dan contact op via info@selfdoenwatwerkt.nl.