Exit

Bij Bengels in Moergestel maken ze heerlijke broodjes en smoothies. Maar waar het écht om gaat? Dat zijn de Bengels die hier werken. Deze lunchzaak is voor hen de leerwerkplek waar ze alles leren wat bij een job in de horeca komt kijken. Met de begeleiding vanuit Self, krijgen ze tijd en ruimte om te worden wie ze willen zijn. En dat is broodnodig voor deze jongeren, die soms al een jaar thuis zitten zonder perspectief.

Riana (17) is een van die jongeren bij Bengels. Ze begon een dik half jaar geleden, na een lastige periode in haar leven. Toen met één dagdeel, nu drie dagen per week. Met veel bravoure zit ze vandaag op het terras waar ze zelf zo graag gasten te woord staat. “Wat ik hier leer? Goeie vraag”, zegt ze bedenkelijk. “Contact maken met mensen, sociaal zijn. En over horeca natuurlijk! Op school leer je uit een boek. Hier leer je van mensen zoals Lloyd of Joep of Max. Dat is makkelijker en leuker.”

Een aanvulling op ambulant werk
Lloyd kan dat alleen maar bevestigen. Als trajectbegeleider geeft hij jongeren de sturing die ze helpt te groeien. Hij heeft een achtergrond in horeca én in lesgeven, en hier komt alles samen. “Snijden als een chef, en broodjes bouwen als een baas, dat leren ze hier. Maar minstens zo belangrijk is de begeleiding die ze krijgen.” Dat gaat via Self, de zorgtak die als rode draad door Bengels heen loopt. Het is volgens Lloyd een aanvulling op regulier ambulant werk, dankzij de tijd en de ruimte die je hebt voor de jongeren. “Kijk, niemand vindt de afwas leuk. Maar tijdens de afwas ontstaan wel vaak de beste gesprekken”, vertelt Lloyd.

Grenzen aangeven
“Zo bespraken Riana en ik bijvoorbeeld de pauzes. Zij knalt liever door zónder. Maar daardoor komt ze aan het einde van de dag in de problemen. Dus nu zoeken we balans tussen hard werken en ontspannen. Dat begint met grenzen aangeven. En dat doet ze echt al heel goed”.

Ook voor Priscilla (15) is dit een veilige plek om te leren. Ze houdt van de horeca, en is twee dagen per week bij Bengels. “School werkte niet voor mij”, biecht ze op. Hier leer ik in de praktijk. Achter de kassa, dat vind ik leuk, of in de keuken. En vooral met andere leuke mensen werken, zoals Riana.”

Hoe gaat het verder?
Riana blijft nog even hier. Ze droomt van een baan in de horeca en wil heel graag haar diploma daarvoor halen. Voor Priscilla is betaald werk een doel. Ze solliciteerde deze week al bij McDonald’s, maar ook bij ‘t Zusje in Tilburg. Of ze is aangenomen? Dat is nog niet duidelijk. Maar met de ervaring bij Bengels, heeft ze in elk geval een goede springplank om verder te komen. En dat is precies waarvoor Bengels bedoeld is.

Close
Go top