Exit

Bij Self gaan we voor duurzame zorg. We willen ‘onze’ jongeren nú bijstaan, maar ook genoeg bagage meegeven voor een fijne toekomst. “Het benoemen van een mentor uit eigen kring – een JIM – helpt daarbij enorm”, vertelt Nick Aerts, JIM-professional bij Self. “Het past in ons idee van werken vanuit het systeem om de jongeren heen.”

Even terug: wat is een JIM ook alweer?
“JIM staat voor Jouw Ingebrachte Mentor”, vertelt Nick. “Jongeren kiezen iemand uit hun eigen kring als steunfiguur. Bijvoorbeeld een oom of oma, een buurman- of vrouw of een leraar van vroeger. Het moet iemand zijn met wie de jongere een vertrouwensband heeft. Die persoon benoemen we als mentor. Samen maken we afspraken over de ondersteuning. De mentor krijgt daardoor een belangrijke blijvende positie in het leven van een jongere.”

Waarom werkt een JIM zo goed?
Nick legt uit: “Kijk, uiteindelijk stopt de zorgverlening ook een keer. En dan willen we dat een jongere iemand heeft om op terug te vallen. Met de JIM heeft hij of zij een vertrouwensband. Het is iemand die de jongere steunt, maar hem of haar ook vertegenwoordigt in gesprekken met het gezin en professionals. De jongere blijft zich daardoor in zijn vertrouwde omgeving ontwikkelen. Als wij uit beeld zijn, dan is er altijd nog de JIM als constante factor. Dat gaat heel geleidelijk hoor. Self doet een stapje terug en draagt steeds meer over aan de JIM.”

Past het ook bij de ontwikkeling die Self doormaakt?
“Helemaal”, licht Nick toe. “We kijken bij Self naar het hele systeem om iemand heen: ouders, broers en zussen, leraren, iemand van de sportclub et cetera. Kortom, wie ook maar belangrijk is in de omgeving van een jongere. De JIM is uiteindelijk één van die mensen. Daarmee is de nazorg beter verankerd, waardoor de jongere langer én beter geholpen is.”

Steeds vaker wordt daarom de mogelijkheid van een JIM besproken bij Self. Steeds eerder in het proces. Bij de intake vragen we meteen of er iemand in het netwerk is, die deze mentorrol kan pakken. Nick: “Als we dat vanaf het begin meenemen, is de JIM meteen beter ingebed. Maar wél alleen als het iets toevoegt. Want bij Self doen we alleen wat werkt. Dat geldt hier ook. We doen geen dingen omdat we ze nou eenmaal doen.”

Wat doe jij als JIM-expert, Nick?
“Ik begeleid Self’ers bij het aanhaken en installeren van de JIM”, legt Nick uit. Hij is daarin inmiddels opgeleid en geldt als de JIM-expert bij Self. Iedereen met vragen, kan bij Nick terecht. “Ik kijk met een frisse blik naar een casus, dat is soms alleen al fijn.” Daarnaast helpt hij mee met het invullen van de rol en de afspraken. Nick: “We bespreken: wat is jouw rol als JIM-mentor en hoe pak je die op? En vooral: hoe leg je de bal bij de jongeren? Want alleen op die manier geef je ze de autonomie die ze nodig hebben. En daar gaat het uiteindelijk allemaal om.”

Heb je vragen over JIM bij Self? Neem dan contact op met Nick: nickaerts@selfdoenwatwerkt.nl.

Close
Go top