Exit

Erik Verbunt: ‘KICK IT YOUR SELF staat voor kickboksen en jongerenbegeleiding in één’

Spijbelen, gamen, chillen op straat of thuis op de bank hangen… Er zijn meerdere redenen om de weg naar school niet meer te vinden. Juist deze jongeren kunnen een kick in de goede richting gebruiken om school weer op te pakken. Het unieke dagprogramma KICK IT YOUR SELF brengt sport en zorg op bijzondere wijze samen.

In gesprek met initiatiefnemer Erik Verbunt
“KICK IT YOUR SELF is geboren uit een initiatief in Breda en wordt nu onder de vlag van Zorgbedrijf Self Doen Wat Werkt ook in Tilburg opgestart. Gespecialiseerde trainers begeleiden en trainen jongeren die zijn uitgevallen of dreigen uit te vallen binnen het onderwijs, door middel van kickboksen in kleine groepen. Hierbij ligt de focus op zowel het individu als de groepsdynamiek en juist dié belangrijke combinatie krijgt deze jongeren terug in het gareel. Middels dit programma trainen wij ze op sociale, maatschappelijke en schoolse vaardigheden die zij nodig hebben om de aansluiting met het onderwijs en de samenleving te hervinden”, aldus Erik Verbunt, kartrekker van dit bijzondere project.

Hoe werkt het
Erik: “In Nederland ben je leerplichtig tot je achttiende en kwalificatieplichtig totdat je je diploma mbo niveau 2, havo of vwo haalt. Jongeren zonder startkwalificatie worden tot hun drieëntwintigste gestimuleerd om alsnog een diploma te halen. Met het intensieve dagtrainingsprogramma KICK IT YOUR SELF zijn jongeren die thuis zitten of dreigen thuis te komen zitten, voor ongeveer twaalf weken, vier dagen per week in de ‘boksring’ te vinden. Drie trainers begeleiden een groep van maximaal vijftien jongeren middels sport- en kickbokslessen en werksessies. Vooral het individuele proces is hierbij belangrijk. Als iemand na negen weken al klaar is voor een schoolterugkeer, dan wordt hij of zij natuurlijk niet in het twaalfweken-stramien gehouden. Het is en blijft maatwerk.”

Focus op groepsdynamiek
Vanaf het moment dat jongeren met het programma starten, brengen wij ze in een trainingsklimaat en dag- en weekritme. De ochtend start met sport- en kickbokslessen, waar de focus ligt op het individu. Middels zes verschillende sociale en maatschappelijke thema’s werken de trainers met de jongeren zowel individueel, als in de groepslessen. In de middag ligt de focus juist op groepsdynamiek. Erik: “Die combinatie van individuele benadering afgewisseld met groepssessies is een cruciaal onderdeel om jongeren klaar te stomen voor een nieuwe start in het onderwijs.”


Sport als middel
Sport en zorg is een fantastische combinatie. Erik: “In Breda werkt deze opzet al ruim achttien jaar, in Tilburg is hier ook behoefte aan. De ervaring die is opgebouwd in Breda, nemen wij mee naar onze stad. Medio oktober zal de eerste schooluitval te zien zijn, daarom starten wij in november met de kick-off van het programma.”

Interesse in deze uitdagende trainersfunctie?
Voor de juiste balans zoekt KICK IT YOUR SELF naar twee mannelijke en een vrouwelijke trainer met een sociaal-pedagogische achtergrond en opleiding. Voel jij je aangesproken om dit unieke programma mee te draaien als trainer en hulpverlener? Mail vandaag nog naar info@selfdoenwatwerkt.nl.

Close
Go top