Exit

Ad Ansems: ‘Als je niet goed voor jezelf bent, kan je dat ook niet voor een ander zijn’

Een aanwinst voor het SELF-team: ervaren zorgspecialist Ad Ansems (53)

SELF biedt sinds twee jaar ambulante zorg aan jongeren en volwassenen. Met het aantrekken van nieuwe medewerker Ad Ansems (53), halen ze een zeer ervaren zorgverlener in huis. Is er een verschil in aanpak bij het begeleiden volwassenen ten opzichte van jongeren? Ad Ansems geeft antwoord!

Achtergrond
Ad heeft ruim 34 jaar ervaring in de hulpverlening, waarvan de laatste 16 in het ambulante werk. Hij houdt zijn hoofd koel in iedere situatie. In de afgelopen 34 jaar is zijn geduld (én skills) al vele malen op de proef gesteld. Ad: ‘Als negentienjarige volgde ik een Z-verpleegopleiding en daarna startte ik mijn eerste baan in de hulpverlening. Binnen het ambulante werk heb ik zowel cliënten met geestelijke als verstandelijke beperkingen begeleid en heb ik veel te maken gehad met gevallen van AD(H)D en ASS. Ook heb ik een tijd in een tbs-kliniek gewerkt. Na het afronden van een managementopleiding en aannemen van eenzelfde functie, leerde ik dat ik dat pad niet wilde bewandelen. Mij maak je veel gelukkiger als ik mensen met een zorgvraag mag begeleiden. Terugkeren naar mijn rol als begeleider was voor mij dus geen degradatie, maar een stap vooruit’, aldus Ad.

Ervaring
De net-even-anders aanpak van SELF spreekt Ad erg aan. “Ik heb eind vorig jaar een gesprek gehad met de mannen van SELF, waarbij ik meteen een klik voelde met betrekking tot de benadering naar cliënten. Ik vind het belangrijk dat je door een goede verbinding met de cliënt, samen aan het werk gaat. Een cliënt moet niet afgerekend worden op zijn of haar gedrag, maar als zorgverlener moet je juist opzoek naar de reden achter dat gedrag.”

Ad vult het team met zijn ervaring, professionaliteit en mentaliteit goed aan. “Door mijn twee kinderen en het werken met jonge collega’s, kan ik mij goed inleven in jongeren. Met zestien jaar werkervaring in de ambulante zorg en mijn levenservaring word ik gezien en erkend. Ik ben geen geschoold coach, maar heb in de jaren als coördinator wel veel coachingservaring opgedaan. Als zorgprofessional leer je door vallen en opstaan. Je weet hoe je in verbinding moet staan met een cliënt, zonder dat dit ten koste gaat van professionaliteit. Door regelmatig intervisiemomenten te plannen met collega’s, kunnen we elkaars casussen bespreken en elkaar een spiegel voorhouden. Als zorgverlener ben je zelf het grootste gereedschap en als je niet goed voor jezelf zorgt, kan je dat ook niet voor een ander zijn. Ik heb zin om samen met deze jonge, frisse club aan het werk te gaan”, aldus Ad.


Benadering jonge en oudere doelgroep
Het grote verschil tussen een jongere en oudere doelgroep is dat bij jongeren het brein volop in ontwikkeling is. “In de pubertijd zijn hersenen volop in verandering. Volwassenen zijn meer geland, dat betekent dat zij minder directief worden benaderd. Bij deze doelgroep gaat het vaak om financiële en relationele problemen, of om persoonlijkheidsproblematiek. Als zorgverlener stuur je bij een oudere doelgroep meer aan op zelfstandigheid, rehabilitatie en participatie. Je probeert samen oude verloren krachten te herpakken of nieuwe te vinden. Samen gaan we in het netwerk van de zorgvrager op zoek naar kansen waarin zij het beste tot hun recht komen. Waar je bij kinderen vaak de grenzen aangeeft, pak je bij volwassen juist meer de ruimte om dingen te leren. Ik heb zin in deze nieuwe uitdaging!’

Close
Go top