Exit

Van de coördinerende kant van de zorg naar de cliëntkant: Silvana Meeder gaat bij Self grote stappen zetten op het gebied van ambulante zorg. In haar werk heeft zij veel oog voor de juiste match tussen cliënt en hulpverlener. Wat triggerde haar om bij Self als ambulant begeleider aan de uitvoerende kant van de zorg te starten?

Silvana: “Bij mijn vorige werk had ik een coördinerende rol waarbij meerdere zorgaanbieders betrokken waren. Het was mijn het mijn taak om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Om die reden maakte ik tijdens een gesprek kennis met een van de jongens die betrokken was bij een project van Self. Dit was hét moment dat het eerste zaadje gepland werd. In mijn werk als coördinator was ik te veel met randzaken bezig en te weinig met cliënten. Na een kop koffie bij de mannen van Self, een reflectiemoment op het einde van het jaar en een casus met één cliënt in het bijzonder, heb ik de knoop doorgehakt. Met die cliënt van zeventien had ik veel contact en daar kreeg ik erg veel energie van. Toen heb ik de keuze gemaakt: ik dronk bij Self een tweede kop koffie en een paar weken geleden ben ik gestart als ambulant begeleider.”

In contact met cliënten door sport

Silvana: “Ik wil laten zien dat ik er onvoorwaardelijk ben voor mijn cliënten. Wanneer er een belangrijk moment in hun leven – bijvoorbeeld een gesprek met school of met ouders – plaatsvindt, zorg ik dat ik goed bereikbaar ben. Daarnaast helpen sport en andere activiteiten bij het maken van contact. Ik ben hierin nog zoekende en ik moet natuurlijk erg wennen aan mijn nieuwe werk, maar ik krijg van mezelf en van Self tijd om te leren. Ik heb zelf fanatiek gekickbokst. Er komen dan emoties los waar je iets mee kan en mee moet. Door middel van sport kom je in contact en ga je bepaalde gesprekken aan met een cliënt. In mijn oude baan zat ik bijna alleen maar op kantoor gesprekken te voeren. Cliënten reageerden in die situatie vaak heel erg gesloten en dachten: ‘daar is weer zo iemand die mij komt vertellen wat ik allemaal beter moet doen’. Ik ben niet iemand die een cliënt vertelt hoe diegene zijn leven moet leiden. Het is belangrijker om een cliënt te vragen wat hij of zij vindt van de doelen

Jongens van de straat

Silvana: “Het is belangrijk om jezelf te zijn en dat je jezelf kwetsbaar durft op te stellen. Oprechte en pure interesse tonen, zorgt ervoor dat je veel terugkrijgt van een cliënt. Het opleggen van voorwaarden – waar cliënten en ouders zich aan moet houden – werkt écht niet. Sterker nog: een riedeltje met regels, zonder aan cliënten en ouders de vraag te stellen of dit haalbaar is, werkt averechts. Luister daarom naar wat de ander nodig heeft, in plaats van het opleggen van regels én luister naar wat wél lukt. Binnen de hulpverlening wordt te veel gekeken naar wat er gebeurd is en wat er mis kan gaan. Kijk bij iemand met een hulpvraag naar wat diegene wil bereiken. Het is erg belangrijk om transparant te werken, om met cliënten alles samen te doen en aan te pakken. Tijdens mijn eerste weken bij Self krijg ik van mijn collega’s te horen dat ‘de jongens van de straat’ elkaar vragen of zij ook hulp van Self krijgen. Er zit absoluut geen schaamte bij deze jongens, sterker nog: ze zien Self als toffe zorgaanbieder die écht voor ze klaarstaat.”

Ook aan de slag bij Self?
We bouwen als zorgorganisatie aan een duurzaam, kwalitatief en modern zorgsysteem. Help jij ons daarbij? We zoeken nog nieuwe teamleden: neem contact met ons op!

Close
Go top