Exit

Self Systeembegeleiding biedt hulp op het gebied van betere interactie en onderlinge relaties binnen een gezin. “Als het systeem hetzelfde blijft, is de kans op terugval en oud gedrag van jongeren erg groot.” Maak kennis met Self’s eerste systeembegeleider: Philip Greve.

Philip, net 40 jaar oud, is al 16 jaar werkzaam als begeleider in de zorg in regio Breda. Hij startte zijn zorgcarrière in de besloten jeugdzorg en na enkele omzwervingen werkt hij inmiddels al tien jaar in de gezinsbegeleiding. Philip: “Ik geloof in het aanpakken van het hele systeem: ieder gezinslid moet meedoen om gedrag van jongeren blijvend te veranderen en successen te behalen en te behouden.”

Begeleiding gericht op alle gezinsleden
Bepaald gedrag van jongeren ontstaat vaak in de thuissituatie. Philip: “Als systeembegeleider achterhaal je tijdens de kennismakingsperiode waar het gedrag vandaan komt. Je moet weten wat de doelen zijn van ieder gezinslid en wat zij los van elkaar willen veranderen. Wanneer de begeleiding alleen gericht is op één van de gezinsleden, heeft de hulp van mij en mijn vakgenoten minder effect. De huidige begeleidingszorg richt zich nog te vaak alleen op ouders om aan te geven hoe zij hun kind moeten benaderen en bijsturen.”

 ‘Als het systeem hetzelfde blijft, is de kans op terugval en oud gedrag groter’ – Philip Greve (Systeembegeleider Self)

Systeembegeleiding staat voor ‘thuis over de vloer’
Philip: “De adviezen en sturing aan de ouders vinden nog te vaak plaats op kantoor. Échte ondersteuning is niet mogelijk vanuit zo’n plek, daarvoor moet een begeleider de thuissituatie kennen. Daar zie je het eerlijke en ware gedrag van het hele gezin, waarop direct kan worden ingespeeld. Gezinnen hebben vaste manieren van omgaan met elkaar: dat noemen we patronen. De systeembegeleider maakt deze patronen inzichtelijk en probeert een betere manier van omgaan met elkaar te vinden.”

Systeembegeleiding van Self: hoe ziet dat eruit?
Systeembegeleiding sluit perfect aan bij de principes waar Self voor staat:

1) Doe niet meer wat niet werkt.
2) Doe meer van wat wél werkt.

De kern van de systeembegeleiding uitgelegd in een paar zinnen? Philip: “Jongeren en hun gezin door middel van een actieve en eerlijke begeleiding in huis te laten ervaren dat het anders kan. Begrip voor de oorzaak van de patronen is de sleutel tot verandering. Ik kijk ernaar uit om het zorgaanbod van Self uit te breiden met deze vorm van begeleiding!”

Wil je meer weten over systeembegeleiding of heb je interesse in een kennismaking met een van onze systeembegeleiders? Neem dan contact op! 

Close
Go top